Știri

Se plătesc 450 de lei chiar de azi, 12 aprilie. Bani de la Guvern peste jumătate de milion de români

Începând de vineri, 12 aprilie, elevii din București și din 27 de județe primesc pentru prima dată bursa de merit la valoarea minimă stabilită de lege – 450 de lei, după ce banii au fost virați de inspectoratele școlare.

Conform informațiilor obținute de la Edupedu.ro, banii de burse ai elevilor pentru luna februarie vor fi plătiți începând de vineri, 12 aprilie, după ce au fost virați către inspectoratele școlare și școli. Sursele au confirmat că banii au ajuns în unele școli încă de miercuri, 10 aprilie.

Conform celei mai recente raportări a Ministerului Educației, la solicitarea Edupedu.ro, începând din luna ianuarie, bursa de merit va fi acordată aproximativ 516.000 de elevi, inclusiv cei din clasa a V-a.

Suma pentru bursa de merit variază în funcție de județ și de perioada vacanței mobile din februarie. Lista acestora este prezentată mai jos în articol.

Se preconizează că bursa de merit va fi pentru prima dată plătită integral elevilor, conform cuantumului stabilit de lege, respectiv 450 de lei pentru elevii din București și 27 de județe care au avut exclusiv săptămâna de vacanță în luna februarie.

Pentru elevii din 14 județe care au avut vacanța începând din 26 februarie, se estimează că bursa de merit va fi de aproximativ 429 de lei. Acest lucru se datorează faptului că suma se calculează în funcție de numărul de zile din lună, iar o zi din vacanța acestora a fost în luna martie – vineri, 1 martie. Sumele au fost confirmate de mai multe școli pentru Edupedu.ro.

Formula de calcul

Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Elevii care primesc bursele tehnologice în valoare de 300 de lei pe lună se confruntă cu aceeași situație. Cei din București și din 27 de județe vor primi cuantumul minim prevăzut de lege, de 300 de lei, în timp ce ceilalți vor primi aproximativ 286 de lei.

Lista județelor și a sumelor primite pe 12 sau 15 aprilie pentru luna martie
Vacanța 2-18 februarie 2024 – 450 de lei merit, 300 tehnologic:

Bistrița-Năsăud
Satu Mare.
Vacanța 19-25 februarie 2024 – 450 de lei merit, 300 tehnologic:

Argeș
Bihor
Brăila
București
Buzău
Botoșani
Călărași
Cluj
Caraș-Severin
Covasna
Dâmbovița
Galați
Giurgiu
Gorj
Harghita
Hunedoara
Ialomița
Iași
Ilfov
Neamț
Olt
Prahova
Sălaj
Vaslui
Vrancea
Teleorman
Vacanța 26 februarie – 3 martie 2024 – 429 de lei merit, 286 tehnologic:

Alba
Arad
Bacău
Brașov
Constanța
Dolj
Maramureș
Mehedinți
Mureș
Sibiu
Suceava
Timiș
Tulcea
Vâlcea

055
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.