Știri

Adevărul despre sarea roz de Himalaya. De unde provine, de fapt şi ce efecte areasupra organismului

Ai fost vreodată curios de unde provine sarea de Himalaya pe care o folosim zilnic pentru a da gust mâncării noastre şi despre care ştim că ar avea o mulţime de beneficii pentru sănătate? Ei, bine, lucrurile stau cu totul altfel!

Adevărul despre sarea roz de Himalaya. În ultimii ani, sarea roz nu a apărut doar în forme destinate consumului, ci și în lămpile luminate, promițând să curețe aerul poluat din locuințe și să absoarbă moleculele de apă din aer, eliberând în atmosferă ioni negativi, care ar avea potențialul de a curăța aerul de polen sau praf. Însă studii recente au demontat mitul sării roz de Himalaya. În primul rând, nu există nicio dovadă științifică pentru presupusele beneficii ale ei. Iată care sunt principalele metode prin care se formează sarea:

Producția în mină

Extracția minieră presupune săparea adâncă în rocă pentru a extrage sare gemă, compusă în principal din clorură de sodiu (NaCl). Sarea gemă se formează din evaporarea mărilor antice, formând depozite saline groase, acoperite ulterior de alte sedimente de-a lungul erelor geologice. Sarea obținută prin această metodă este destinată în principal utilizării industriale.

Sarea de mare

Bazinele de sare sunt utilizate pentru evaporarea apei de mare, care se depune sub formă de sare pe măsură ce apa se evaporă. Această metodă produce sare de mare cu o puritate ridicată, de obicei în jur de 99,5% NaCl. Este răspândită în zonele cu climat adecvat, precum țările mediteraneene și Australia.

Extracția din saramură

Această metodă implică injectarea fluidelor pe bază de apă în subsol pentru a dizolva sarea, care este apoi pompată la suprafață și lăsată să se evapore în rezervoare speciale. Aici, saramura este tratată și uscată pentru a obține sare de masă, fiind principala sursă de sare de pe mesele noastre.

Despre sarea roz de Himalaya se spun multe, inclusiv că ar avea beneficii sănătoase excepționale. Cu toate acestea, este important să știm că aceasta este, de fapt, extrasă din Pakistan, nu din Himalaya, și este o simplă sare gemă cu un conținut mic de oxizi de fier. Acești oxizi îi conferă culoarea roz caracteristică, dar nu există dovezi științifice care să susțină afirmațiile despre beneficiile sale miraculoase. Sarea roz are cam aceleași proprietăți ca sarea obișnuită și nu oferă niciun avantaj dovedit pentru sănătate.

În concluzie, sarea roz de Himalaya nu este diferită de sarea obișnuită în ceea ce privește gustul și beneficiile pentru sănătate. Este important să fim conștienți de originea și caracteristicile reale ale surselor noastre de sare pentru a face alegeri informate în ceea ce privește alimentația noastră.

054
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.