Media

Cunoscutul om de radio Octavian Vintilă a murit

A murit Octavian Vintilă, fostul mare comentator sportiv de la Radio România Actualități şi cel care a comentat exercițiul Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice.

Fost sportiv de performanță la scrimă în proba de sabie, Octavian Vintilă a îmbrățișat apoi cariera de jurnalist sportiv, fiind unul din cei mai activi comentatori de radio, în special la Jocurile Olimpice.

Octavian Vintilă a comentat, spre exemplu, exercițiul Nadiei Comăneci la sol la Jocurile Olimpice din 1980.

Octavian Vintilă s-a născut la 22 iunie 1938, la Ploiești, județul Prahova, și a murit vineri, la vârsta de 86 de ani.

În cariera sportivă, Octavian Vintilă a descoperit scrima la CS Petrolul din Ploiești, sub îndrumarea antrenorului Ion Popescu, apoi a lui Vasile Chelaru.

La 20 ani, Octavian Vintilă s-a alăturat clubului Steaua București, cu care a fost campion republican pe echipe toată cariera sa, cu excepția anului 1961.

A cucerit și titlul național la individual în 1968 și în 1969. Cu lotul olimpic al României a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1964 de la Tokyo și la cele din 1972 de la Munchen, unde România s-a clasat pe locul 4 la proba pe echipe.

După ce s-a retras din activitatea competițională, a devenit arbitru internațional de scrimă și a fost vicepreședinte al Federației Române de Scrimă din 1975 până în 2000.

În paralel, a devenit jurnalist, lucrând la biroul de presă al clubului Steaua împreună cu Cristian Țopescu.

Apoi a fost comentator sportiv și realizator de programe la Radio România Actualități. De-a lungul carierei sale a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice, începând cu ediția din 1976.

A fost președintele Asociației Presei Sportive (APS) din România din 2006 până în 2011. Pentru realizările sale i s-a conferit gradul de comandor în Ordinul Național „Serviciul Credincios”.

052
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.