Media

Lidia Fecioru dezvăluie secretul banilor. Ce trebuie să faci în Prima zi de Paște pentru a avea noroc: „Obligatoriu când bat clopotele la biserică”

Lidia Fecioru a dezvăluit câteva dintre obiceiurile și tradițiile care se respectau mereu în familia sa, de Prima zi de Paște.

Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți în Prima zi de Paște, pentru a avea parte de noroc și sănătate tot anul, iar Lidia Fecioru a dezvăluit câteva dintre ele. În primul rând, aceasta spune că trebuie neapărat să mergi pe 5 mai la biserică, acolo unde e esențial să duci și un bănuț pentru a fi sfințit. Acesta nu se aruncă, ci se ține în portofel pentru noroc, spune ea.

„Să nu uităm să ne ducem un bănuț să-l sfințim la biserică în ziua de Paște, dimineața, și să-l păstrăm acolo, în portofel. O bancnotă, o monedă, orice.”, a declarat Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse.

„Ar fi bine un bănuț de argint dacă am avea. Așa e tradiția.”, a completat și Mihai Voropchievici. „Doar la orașe mai mari se duce lumea doar după lumină. În rest, lumea duce merinde și le sfințește preotul. Din tot ce au gătit, duc câte un pic. La noi se făcea o pască cu brânză, care avea obligatoriu niște flori deasupra, ca ornament. Acele flori se tăiau și se dădeau la vite, să fie sănătoase, să nu se deoache, să facă viței frumoși și să dea lapte mult.”, mai spune Lidia Fecioru.

Lidia Fecioru, tradiții și obiceiuri din copilărie

O altă tradiție de care Lidia Fecioru își amintește încă din copilărie este participarea la slujba sfântă din Prima zi de Paște, unde toți creștinii duceau mereu câte puțin din fiecare preparat, pentru ca acestea să fie sfințite. Abia după ce se întorceau de aici, aceasta spune că familia sa lua masa, dar mai respecta mereu încă un obicei.

„Până nu se venea de la biserică cu merindele sfințite, nu mânca nimeni. Dimineața pe la ora 6 se face sfințirea, după care lumea vine acasă. Pune masa, pune pentru copii un lighean cu apă, în care pun puțină aghiazmă, un ou roșu, un bănuț și ne scula mama și ce fericite eram și nu știam care să ne spălăm primele pe față. Să nu uităm să facem asta.

Am spus eu odată despre un obicei în care copiii care merg mai greu, cei mici, și vrem să fie copiii mai iuți să punem în pragul casei, poate să fie între sufragerie și hol, un cuțit, topor, oțel să fie, și îl punem cu picioarele pe acele scule, pe un prosop, firește, nu chiar pe el, și spunem: Cum e tare oțelul, așa să aibă tare oasele, să fie iute ca oțelul, să alerge, să fie sănătos.”, a continuat aceasta.

Ce trebuie să faci prima dată de Paște
O altă tradiție bine cunoscută, pe care Lidia Fecioru spune că la rândul său o respecta mereu, este aceea de a mânca un ou roșu, iar abia mai apoi celelalte preparate delicioase.

„E un obicei frumos, care se face doar o dată, de Paște, când bat clopotele la biserică dimineața. Tradiția că în prima zi de Paște obligatoriu ciocneam ouă și primul lucru pe care îl mâncam era oul, dar fără sare. Apoi, prima dată se mânca din ceea ce este sfințit și abia după aceea mâncam celelalte.

Lumânarea pe care o puneam în coșul cu merinde când trecea preotul și făcea sfințirea merindelor, o foloseam și o folosim tot timpul când e o grindină mare afară, o mai aprindem când ne certăm în casă, când e o presiune.”, a mai spus Lidia Fecioru.

043
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.