Știri

Care este cel mai vechi cuvânt din limba română. Se găsește inscripționat pe un obiect istoric

Muzeul Național de istorie a României a dezvăluit că prima inscripție ar data din secolul al X-lea și s-ar afla pe un ulcior descoperit într-o așezare medio-bizantină de la Capidava, în Constanța.

Ulciorul găsit la Capidava, în județul Constanța are gâtul și toartele rupte, iar fundul său este plat. Vasul a fost găsit la sfârșitul verii în anul 1967 de către doi locuitori din Topalu, Constanța și este decorat cu mai multe inscripții cu litere grecești. Se remarcă numele „ПETPE” (n.r Petre), probabil fiind numele celui care a realizat obiectul istoric.

„Acest nume, obsedantul Petre, este desigur motivul pentru care istoricii au devenit foarte atenți. De ce? El face parte din setul de nume sfinte, evocând pe întâiul Apostol ți întemeietor al Bisericii orașului etern – Roma, Sfântul Petru.

Forma numelui, însă, este greu de derivat din grecește, Πέτρε putând fi, eventual, forma de vocativ pentru Πέτρος, însă o semnătură la vocativ ar fi ceva neobișnuit pentru un grec. Meșterul ar fi putut fi, desigur, ți slav, dar atunci s-ar fi semnat Petar, sau Piotr, nu Petre, care aduce o consonanță inconfundabilă, specifică doar numelor românești” spune dr. Eugen Silviu Teodor.

Potrivit informațiilor oferite de Eugen Silviu Teodor, vasul este o replică locală a unor produse de lux ale epocii, lucru care reiese din detaliile sale tehnice.

„În baze tipologice, vasul ceramic se încadra urcioarelor amforoidale, de veche tradiție romană, aparținând însă, cu destulă probabilitate, secolului X, mai exact celei de a două jumătăți. Garnizoana romană fusese retrasă de pe cetate la începutul veacului VII, când Imperiul romano-bizantin ți-a abandonat provinciile balcanice în mâinile barbarilor; pe locul garnizoanei – o superbă faleză înaltă a Dunării – s-au așezat locuitori pașnici, trăind în modeste bordeie, sub autoritate bulgară.

După prăbușirea Primului Țarat bulgar, după 971, zona reintră sub autoritate bizantină; acesta este contextul în care vasul a fost produs, fiindcă detaliile tehnice sugerează o replică locală a unor produse de lux ale epocii”, a mai precizat acesta, potrivit historia.ro

032
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.