Știri

Se schimbă vârsta de pensionare de la 1 septembrie 2024. Cine va ieși mai repede la pensie

Pensia anticipata primeste un nou aspect odata cu intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor

Incepand cu 1 septembrie 2024, romanii care opteaza pentru pensionarea anticipata vor beneficia de o veste buna: penalitatile vor fi reduse de la 30% la 24%.

Simona Bucura Oprescu a explicat ca noua lege a pensiilor include o formula care garanteaza ca, pentru aceeasi munca si contributii, cuantumul pensiei va fi egal, indiferent de legea sub care s-a iesit la pensie. Aceasta schimbare vizeaza eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, in contextul in care au existat de-a lungul anilor diferite stadii de cotizare si corectii variate.

Modificarile legislative frecvente in domeniul pensiilor au dus la discrepante intre pensiile persoanelor care au contribuit in perioade diferite. Reforma urmareste ca toti cei care au muncit si au contribuit la sistemul de pensii sa primeasca un tratament echitabil si pensii corecte. Astfel, doua persoane cu acelasi tip de munca si contributii, dar pensionate in perioade diferite, ar trebui sa aiba pensii egale.

„Noi, in noua lege, primul lucru pe care l-am facut este acela de a veni cu o formula care sa ne duca in zona ca pentru munca si contributivitate egale sa ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai iesit. Beneficiezi de pensie din 1966 pana astazi, pentru ca am avut stagii de cotizare diferite, atat stagii minime cat si stagii complete, am avut indici de corectie, am avut o legislatie diferita in ceea ce priveste pensiile. Si atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate in sistemul public de pensii”, a explicat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Cresterea sustenabila a pensiilor
Simona Bucura Oprescu a subliniat ca una dintre provocarile majore in realizarea noii legi a pensiilor a fost asigurarea finalizarii acesteia la timp. Un aspect crucial a fost renegocierea cu Comisia Europeana pentru eliminarea plafonului de 9,4% din PIB destinat cheltuielilor cu pensiile.

Anterior acestei renegocieri, Romania avea o limita stricta privind procentul din PIB alocat pentru pensii, ceea ce ingreuna cresterea pensiilor. Eliminarea acestui plafon permite acum alocarea unor fonduri suplimentare pentru pensii.

„Acesta a fost si motivul pentru care am avut aceasta batalie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel incat sa eliminam 9,4% din PIB si sa putem sa crestem pensiile romanilor”, a precizat Oprescu.

Tipurile de pensii in noua lege
Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noua lege a pensiilor va include doar patru categorii de pensii:

Pensia pentru limita de varstaPensia de invaliditate

Pensia anticipata

Pensia de urmas

„Pensia anticipata se poate lua atunci cand ai stagiul complet de cotizare”, a explicat ministrul Muncii.

Definirea locurilor de munca in conditii deosebite, inclusiv in cadrul serviciilor de anatomie patologica, prosecturi ale spitalelor, institutiilor de medicina legala, si in randul personalului didactic din disciplinele universitare de anatomie si histologie, evidentiaza angajamentul legislativ de a proteja sanatatea si bunastarea acestor categorii de angajati.

Acesti profesionisti sunt adesea expusi la riscuri biologice, chimice si la un nivel ridicat de stres emotional datorita naturii lor de munca, care implica contact direct cu materiale biologice potential periculoase si cu aspecte delicate ale conditiei umane.

Astfel, includerea lor in categoria lucratorilor care pot beneficia de pensionare anticipata subliniaza o recunoastere a nevoii de a oferi masuri specifice de protectie si suport.

Se asteapta ca aceasta legislatie sa aiba un impact pozitiv semnificativ asupra calitatii vietii profesionistilor afectati, permitandu-le sa se retraga mai devreme si sa minimizeze expunerea la riscuri pe termen lung.

In categoriile care fac parte din aceasta noua lege se regaseste si personalul navigant din aviatia civila, care a indeplinit cel putin 50% din baremul de ore de zbor sau salturi, precum si a lucratorilor din alte sectoare cu conditii speciale.

Prin integrarea acestor categorii se reflecta recunoasterea si protejarea angajatilor din domenii cu risc ridicat. Aceasta extensie a categoriilor de munca ce se califica pentru pensionare anticipata subliniaza eforturile guvernului de a adapta sistemul de pensii la realitatile actuale ale pietei muncii.

Veste buna pentru cei care se pensioneaza anticipat
Daniel Baciu, seful Casei Nationale de Pensii Publice, a explicat ca noua lege redefineste pensia anticipata pentru a oferi beneficii mai mari cetatenilor care aleg aceasta optiune. Una dintre principalele modificari este reducerea penalitatii aplicate pentru iesirea anticipata la pensie.

In prezent, penalitatea pentru pensionarea anticipata este de 30%, ceea ce reprezinta o reducere semnificativa a pensiei. In noua lege, aceasta penalitate va fi redusa la 24%.

Scaderea penalitatii la 24% inseamna ca cei care se pensioneaza anticipat vor primi o pensie mai mare decat ar fi primit conform vechii legislatii. Aceasta schimbare este considerata benefica pentru cetateni, deoarece penalitatea mai mica ofera o mai mare siguranta financiara pentru cei care aleg sa se pensioneze inainte de varsta standard.

„Pensia anticipata, noi am redefinit-o in noua lege a pensiilor, iar penalitatea este mult mai mica decat actuala penalitate. De la 30%, cat este in acest moment, am scazut-o la 24%. Am considerat ca este favorabil cetateanului care va iesi de la 1 septembrie”, a transmis Daniel Baciu.

Cei care au realizat un stagiu complet de cotizare vor beneficia de aceasta penalitate redusa si de puncte de stabilitate.

„Adica oamenii care au lucrat si au contribuit la sistem. Acestia vor beneficia si de puncte de stabilitate”, a mai explicat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.

0197
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.