Știri

Devine obligatoriu în toată România de la 1 iulie. S-a dat ordin în toate statele din UE

O nouă măsură europeană devine obligatorie în toată România de la 1 iulie. Totuși, mulți consumatori nu sunt deloc mulțumiți de această schimbare. Despre ce este vorba?

Uniunea Europeană (UE) are tot mai multe cerințe cu privire la sticle și reciclarea acestora. Mai precis, toate capacele trebuie să fie atașate de gâtul acestora de la 1 iulie. Măsura este una obligatorie, iar companiile sunt forțate să se conformeze.

UE are tot mai multe cerințe cu privire la sticle și reciclarea acestora

Totuși, această schimbare ridică mai multe probleme și pentru consumatori, deoarece mulți sunt cât se poate de nemulțumiți. Astfel, ei desprind în mod forțat capacul de sticlă, pentru a se putea bucura cum trebuie de băuturile cumpărate.

Prima care a adoptat această practică a fost Coca-Cola. Compania a adăugat și o bandă de plastic suplimentară pentru a împiedica demontarea capacului în anumite state membre UE.

Producătorii care nu s-au adaptat au timp până la 1 iulie să facă acest lucru, conform obligației impuse de UE.

Măsura a apărut după ce ONU a stabilit un obiectiv care ar viza reducerea poluării globale cu 80% până în 2040.

Schimbarea vizează sticle pentru mai multe feluri de lichide. Câteva dintre acestea sunt sticlele de băuturi răcoritoare, apă minerală, lapte și sucuri.

Amintim că sticlele care au sigla SGR pe ele trebuie duse la automatele de colectare pentru ca românii să primească înapoi cei 50 de bani garanție.

Totuși, există momente când automatele nu acceptă sticlele, de cele mai multe ori motivul fiind de natură logistică.

Cele mai frecvente situații sunt cele în care RVM-urile (automatele de colectare) fie nu recunosc ambalajele, fie și-au atins capacitatea maximă de colectare.

Deși problema capacității maxime a RVM-urilor poate fi rezolvată relativ ușor prin îmbunătățirea logisticii de colectare de către administratorul SGR, dificultățile legate de „colaborarea” cu aceste automate nu sunt la fel de ușor de gestionat.

Funcționarea RVM-urilor depinde de setările acestora și de asigurarea că spațiile de depozitare a ambalajelor colectate nu sunt pline.

Referitor la parametrii de funcționare ai acestor aparate, aceștia sunt setați în funcție de dimensiunile sticlelor și ale dozelor goale, de materialele din care sunt fabricate și de prezența marcajului SGR.

Prin urmare, RVM-ul nu va recunoaște și, cel mai probabil, nu va accepta o sticlă goală sau o doză de aluminiu deformată.

051
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.