Știri

Anunț pentru toți românii care au permis de conducere. Noua regulă se aplică începând cu luna iunie

Schimbare de ultim moment pentru toți cei care au permis de conducere. Ministerul Afaceri Interne (MAI) informează că un duplicat al documentului poate fi solicitat de acum înainte și în mediul online.

Toți cei care au permis de conducere trebuie să știe. Începând cu luna iunie, cetățenii care și-au pierdut documentul sau cărora li s-a deteriorat pot solicita un duplicat în mediul online.

Cererea poate fi transmisă direct prin intermediul serviciului disponibil pe dgpci.mai.gov.ro. Astfel, este eliminată condiția prezenței fizice la ghișeu.

Ministerul Afaceri Interne (MAI) a oferit mai multe informații cu privire la beneficiile digitalizării serviciilor.

Digitalizarea serviciilor privind permisele de conducere implică:

utilizarea tehnologiei în scopul de a îmbunătăți eficiența;
accesibilitatea și transparența proceselor legate de reînnoirea;
gestionarea permiselor de conducere.
Beneficiile acestor măsuri includ:

reducerea timpului de așteptare;
scăderea birocrației;
creșterea transparenței și accesibilității serviciilor;
asigurarea securității datelor.
Pentru emiterea online a duplicatului permisului de conducere, parte a eforturilor continue de digitalizare și modernizare a serviciilor publice, cetățenii vor trebui să urmeze următorii pași:

Să dețină cont de utilizator pe site-ul http://dgpci.mai.gov.ro
Să transmită prin intermediul aplicației informatice mai multe documente;
Să achite contravaloarea permisului de conducere (89 lei) prin intermediul procesatorului de plăți disponibil pe site.
Este vorba despre următoarele documente:

Cererea solicitantului completată și semnată, bifând rubrica aferentă emiterii duplicatului permisului de conducere și completând în mod corespunzător motivul solicitării;
Actul de identitate, în termenul de valabilitate, în copie;
Singura modalitate de creare a conturilor de utilizator implică prezentarea solicitantului, o singură dată, pentru identificare la oricare ghișeu de permise sau înmatriculări.

Folosim acest prilej pentru a sublinia faptul că, în perioada următoare, se vor face demersuri și în ceea ce privește digitalizarea serviciilor privind înmatricularea vehiculelor.

Prin urmare, digitalizarea serviciilor publice reprezintă un pas important în modernizarea administrației și simplificarea interacțiunilor cetățenilor cu instituțiile publice, iar emiterea duplicatului permisului de conducere este unul dintre aceste servicii esențiale care va beneficia de pe urma tranziției către mediul online, în anul 2024.

Potrivit comunicatului, MAI acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.

035
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.