Media

Calendar ortodox: Este mare sărbătoare pe 16 iunie 2024, ce sunt sfătuiți creștinii

Pe 16 iunie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Ierarh Tihon.

Calendarul ortodox 16 iunie 2024: Cine a fost Sfântul Ierarh Tihon

Sfântul Tihon, cunoscut și ca Tihon de Amatunda, a fost un episcop creștin care a trăit în secolul al IV-lea. Născut într-o familie modestă, fiul unui brutar, Tihon a demonstrat încă de la o vârstă fragedă o compasiune profundă pentru cei nevoiași.

Tatăl său l-a pus să vândă pâine, dar Tihon, simțind o chemare mai înaltă, oferea adesea pâinea celor săraci fără a cere plată. Când tatăl său l-a întrebat despre acest gest generos, Tihon a răspuns cu o simplitate dezarmantă: „Împrumut pe Dumnezeu atunci când dăruiesc săracilor pâine.”

Credința lui Tihon a fost răsplătită miraculos. După o perioadă de lipsuri, hambarele familiei s-au umplut brusc cu grâu până la refuz, demonstrând binecuvântarea divină a generozității lui Tihon.

Inspirat de această experiență, Tihon a decis să își dedice viața slujirii lui Dumnezeu. A devenit episcop al Amatundei, o cetate din Cipru, unde a depus eforturi intense pentru a converti mulți păgâni la creștinism.

Tihon a dărâmat templele păgâne și a ridicat biserici în locul lor, transformând peisajul spiritual al Amatundei.

Sfântul a atras mulți oameni către credința în Hristo.
Sfântul Tihon ne inspiră prin compasiunea sa, generozitatea nemărginită și credința de nezdruncinat. El ne învață că adevărata bogăție nu constă în bunurile materiale, ci în dăruirea de sine și în dragostea pentru cei aflați în nevoi.

Rugăciune scurtă sau Troparul Sfântului Ierarh Tihon
Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Tihon; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Pe 16 iunie 2024 se mai face pomenirea:

– Sfântului Moise de la Optina;
– Sfântului Sfintitului Mucenic Marcu, episcopul Apoloniadei;
– Sfinților cinci mucenici din Nicomidia;
– Sfinților patruzeci de mucenici romani.

062
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.