Știri

S-au schimbat regulile și sumele de plată pentru cei care vor să își cumpere vechime pentru pensie. Ministrul a anunțat noile sume

Ținând cont de faptul că, de la 1 iulie 2024, salariul minim pe economie se va majora la 3.700 de lei, Daniel Baciu, șeful CNPP, a explicat cât vor plăti cei care vor dori să își cumpere vechime pentru pensie de la acea dată.

Menționăm faptul că această contribuție de asigurări sociale se calculează în funcție de nivelul salariului minim pe economie.

”De la 1 iunie salariul minim brut s-a majorat. În momentul de față avem o prevedere foarte clară în lege pe care am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că aveam un act normativ care legifera acest lucru al cumpărării de vechime retroactivă.

Vorbim de acele persoane care au avut goluri în activitatea profesională și aveau această posibilitate, să își cumpere această vechime.

Acest lucru este valabil și în noua lege

Acest lucru este valabil și în noua lege a pensiilor pentru că a fost un real succes și vrem ca în continuare, cine are această posibilitate, să o facă”, a explicat Daniel Baciu la realitatea. net.

”Într-adevăr, când se încheie acel contract de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii unde își are domiciliul, contribuția de asigurări sociale de 25% se plătește la salariul minim pe economie.

De aici pornim. De la salariul minim, dar se poate plăti și la un salariu mai mare, în funcție de posibilitățile bănești ale persoanei care dorește să aplice la o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a mai spus șeful CNPP.

Dacă sunteți interesat să cumpărați vechime în muncă pentru pensie, CNPP a lansat AICI un ghid oficial.

043
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.