Știri

La ce etaj NU e bine să cumperi un apartament într-un bloc. Problema cu care se confruntă tot mai mulți proprietari

Românii care vor să stea la bloc trebuie să știe ce probleme pot întâmpina dacă aleg etajul greșit. Cei care locuiesc etajele superioare se pot confrunta cu întâmplări neplăcute ce pot duce chiar la dezvoltarea anumitor afecțiuni.

Persoanele care locuiesc în orașele mari sunt nevoite să suporte poluarea fonică venită de la autoturisme și motociclete. Autoritățile locale din București s-au arătat decise să sancționeze proprietarii de astfel de mijloace de transport care fac prea mult zgomot, însă propunerea a fost respinsă de consilieri, deși fenomenul devine mai deranjant de la an la an.

În București, poluarea ajunge la 100 de decibeli, deși limita admisă de Organizația Mondială a Sănătății este de 50 de decibeli. Fenomenul este cauzat de traficul rutier, feroviar, aerian, dar și de domeniul industriei. Oamenii sunt afectați, uneori fără să realizeze că sunt expuși constant la zgomot.

Conform unui studiu desfășurat de Primăria Capitalei, nivelul de zgomot depășește limitele admise pe 75 de străzi din București. Astfel, aproximativ 700.000 de locuitori sunt afectați de poluarea fonică.

„Nivelul de decibeli de emisie al unui motor nu trebuie să depăşească 95 de decibeli pe timpul nopţii, astfel încât să obținem pragurile mult mai reduse pe care trebuie să le avem la fereastra omului, astfel încât acesta să se poată odihni”, a transmis Gabriel Rău, consilier general PMB, potrivit sursei citate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că, dacă în timpul nopții, nivelul de 50 de decibeli este depășit, somnul oamenilor are de suferit. Din această cauză pot surveni diverse probleme de sănătate. Poluarea fonică este și mai mare în timpul zilei, atunci când traficul este mult mai intens. Specialiștii spun că cele mai expuse sunt persoanele care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor, în special în zonele aglomerate.

De exemplu, la etajul 10 se poate trece de 75 de decibeli. Acest lucru se întâmplă din cauza efectului de tunel, influențat de modul în care au fost ridicate unele dintre clădiri, mai arată sursa menționată.

034
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.