Știri

S-au modificat taxele si impozitele pentru cei care vând apartamente sau case. Ce taxe trebuie plătite

Andrei, un tânăr în vârstă de 26 de ani, a decis să vândă apartamentul primit de la părinți pentru a se muta în Brașov, unde predă la o școală privată. Însă, acesta se confruntă cu o taxă notarială considerabilă pe care trebuie să o plătească la vânzarea apartamentului.

Ce impozit şi taxe notariale se plătesc pentru vânzarea unui apartament. Conform legislației, pentru un apartament primit prin donație și deținut de mai puțin de trei ani, Andrei trebuie să plătească un impozit de 3% din valoarea apartamentului. În cazul lui, acest impozit se ridică la aproximativ 2.000 de euro, ceea ce reprezintă o sumă semnificativă. Statul justifică acest impozit mai mare pentru locuințele deținute pe termen scurt ca o măsură de descurajare a speculațiilor imobiliare. Aceasta este o practică menită să stabilizeze piața imobiliară și să prevină vânzările rapide și frecvente pentru profituri speculative.

„Am înțeles că singura taxă pe care trebuie să o plătesc este impozitul de 3% pentru că e un apartament pe care l-am primit prin donație acum doi ani de zile şi taxa nu mai e 1%, e 3%. Deci 3% din valoarea apartamentului. Undeva la doua mii și ceva de euro. E mult”, spune Andrei, citat de Observator.

Pe lângă impozit, Andrei trebuie să suporte și costurile notariale, care au crescut recent. Prețurile notariale variază în funcție de tipul actului solicitat și de impozitul aferent. De exemplu, pentru o succesiune a unui apartament evaluat la 70.000 de euro, moștenitorul ar plăti aproximativ 4.300 de lei ca onorariu notarial, iar restul de 4.000 de lei ar reprezenta taxe și impozite către stat. Prețurile pentru serviciile notariale variază și în funcție de zona în care se află proprietatea și de anul construcției acesteia. Astfel, locuințele din zone diferite și cu istorii de construcție diferite pot avea taxe notariale diferite.

În concluzie, Andrei trebuie să plătească o sumă considerabilă pentru vânzarea apartamentului, incluzând un impozit de 3% din valoarea acestuia și costuri notariale. Deși aceste costuri pot părea mari, ele sunt justificate de volumul de muncă al notarilor și de măsurile statului pentru descurajarea speculațiilor imobiliare.

Există o percepție mixtă în rândul publicului cu privire la aceste costuri. Unii consideră că prețurile sunt exagerate, în timp ce notarii susțin că prețurile reflectă volumul de muncă și responsabilitățile lor. George Bivol, un notar experimentat, menționează că actualizarea onorariilor notariale a fost necesară pentru a acoperi creșterea semnificativă a inflației și costurilor administrative.

„Dupa 13 ani pot spune cu o oarecare bucurie ca s-au actualizat si aceste onorarii notariale. Deoarece va dati seama ca in 13 ani am avut o crestere semnificativa a inflatiei, ceea ce a dus la o crestere semnificativa a costurilor administrative ale biroului: cheltuieli cu utilitatile, cu personalul”, a declarat George Bivol.

Există și reduceri pentru anumite categorii de persoane: tinerii înscriși în programul Prima Casă beneficiază de o reducere de 30%, magistrații au o reducere de 70%, iar notarii beneficiază de o reducere de 90%.

040
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.