Știri

Cum folosim corect „gratis” și „gratuit”

Iată care e diferența dintre gratis și gratuit și în ce contexte se folosesc cele două cuvinte.

„Gratis” și „gratuit” sunt două cuvinte foarte asemănătoare, însă au o calitate morfologică diferită.

„Bilete gratis sau bilete gratuite?”, aici e folosirea adjectivală, pentru că există „gratuit” sau „gratis” lângă substantivul bilete, dar folosim și un context în care gratis sau gratuit stă lângă verb.

Conform dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic, ediția din 2021, gratis poate fi adjectiv invariabil, adică nu o să-și schimbe forma în funcție de număr sau de genul substantivului, și poate fi și adverb.

În schimb, gratuit este doar adjectiv.

Exemple în care este folosit cuvântul „gratis”
Dacă este adjectiv invariabil, putem să-l folosim lângă un substantiv. Putem spune „călătorii gratis”. Nu se modifică forma, nu merge la plural, nu se acordă niciun gen, niciun număr, pentru că e un adjectiv invariabil.

Pentru că este și adverb, putem spune „călătorește gratis”. Îl putem pune și lângă verb.

Putem spune „alimente gratis”, aici funcționează ca adjectiv invariabil, sau mănâncă gratis, pentru că funcționează ca adverb pe lângă verbul „mănâncă”

Exemple în care este folosit cuvântul „gratuit”
„Gratuit” este adjectiv. Putem spune „călătorii gratuite”, însă nu putem spune „călătorește gratuit”.

Putem spune „alimente gratuite”, aici, gratuit funcționează ca adjectiv, se acordă în gen și număr și caz cu substantivul alimente, însă nu putem spune „mănâncă gratuit la cantină”, pentru că, gratuit, dacă ne gândim că funcționează ca orice adjectiv, poate funcționa și ca adverb.

Prin urmare, atât gratis, cât și gratuit se pot folosi și în contextul unui adjectiv, și în contextul unui adverb, adică și pe lângă sun substantiv, și lângă un verb.

022
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.