Știri

Se schimbă banii, anunţ oficial de la BNR. Cum arată moneda de 10 lei

Tirajul maxim stabilit de BNR pentru această monedă este de 5.000 de exemplare, fiecare ambalată în capsule de metacrilat transparent

Banca Națională a României (BNR) a lansat oficial o nouă monedă de colecție din argint, cu ocazia celebrării a 130 de ani de la nașterea scriitorului român Camil Petrescu. Această ediție specială este inscripționată cu valoarea nominală de 10 lei, dar prețul real pentru colecționari este mult mai mare.

Această monedă de argint are o puritate impresionantă de 999‰, fiind de calitate proof, o metodă de fabricație ce asigură detalii extrem de precise și o strălucire deosebită. Cu o greutate de 31,103 grame și un diametru de 37 mm, moneda are o formă rotundă, iar cantul este zimțat, caracteristici care contribuie la valoarea sa estetică și colectibilă.

Pe avers, moneda prezintă o scenă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, alături de inscripția „ROMANIA”, stema țării, valoarea nominală de 10 lei și anul emisiunii, 2024. Reversul este dedicat scriitorului Camil Petrescu, al cărui portret, nume și anii vieții sale, 1894-1957, sunt gravate cu atenție, scrie playtech.ro

Tirajul maxim stabilit de BNR pentru această monedă este de 5.000 de exemplare, fiecare ambalată în capsule de metacrilat transparent, oferindu-i astfel o protecție adecvată pentru păstrarea calității deosebite. Monedele sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, semnate de guvernatorul BNR și casierul central, ceea ce le sporește valoarea.

Prețul unei astfel de monede de argint este de 510 lei, la care se adaugă TVA. Deși valoarea nominală este de doar 10 lei, adevărata valoare a acestei monede constă în calitatea materialului, detaliile gravate și, bineînțeles, raritatea sa. Fiind un produs de colecție, moneda poate deveni în timp o investiție valoroasă, mai ales pentru pasionații de numismatică.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

Se schimbă banii în România? Marcel Boloş, întrebat când aderă România la moneda Euro, spune „să avem răbdare, să ne implementăm investiţiile”

„Sunt criterii de convergenţă foarte clare pe care le stabileşte Regulamentul Comisiei Europene. Unul este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Deci, aici va trebui să avem o abordare echilibrată pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în care implementrăm proiectele de investiţii. Nu cred că modelul Bulgariei, în care au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de Regulamentul CE, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor, a fost un model cel mai adecvat. Am spus şi repet, anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB.

Deci aici va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de o parte să implementăm investiţii, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri pentru a ne îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană. Să nu avem măsuri în dezavantajul mediului de afaceri”, spune ministrul de finanţe, Marcel Boloş, întrebat când estimează că România va întra în zona monedei euro.

031
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.