Știri

Schimbare pentru cei cu permis Categoria B. Pot conduce noi vehicule. S-a pus limită de viteză

Recent, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a introdus o serie de modificări importante privind legislația permiselor de conducere. Modificările se aliniază la reglementările europene și aduc noi proceduri pentru obținerea permisului sau preschimbarea acestuia. Schimbările vizează, de asemenea, noi categorii de permise și implementarea unor tehnologii suplimentare în procesul de examinare.

Un ordin recent al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) stabilește modificări semnificative în legislația română, care reglementează noile permise de conducere. Aceste modificări au rolul de a alinia normele interne la legislația europeană, dar și de a simplifica procesul de examinare și preschimbare a permiselor. Actul normativ include, de asemenea, proceduri noi pentru permisele de conducere obținute în alte state și introducerea unor categorii suplimentare pentru tractoare agricole și forestiere.

Una dintre principalele schimbări introduse de ordinul MAI 178/2024 se referă la includerea unei noi categorii de permis de conducere, denumită „Tr1”.

Aceasta va permite titularilor să conducă tractoare agricole sau forestiere, a căror viteză maximă este mai mică sau egală cu 40 km/h. Astfel, cei care conduc acest tip de vehicul vor avea nevoie de un permis specific pentru această categorie.

Să ne amintim că Guvernul a aprobat printr-o Ordonanță de Urgență, echivalarea permisului de conducere de categoria B cu permisul Tr1, o categorie nou introdusă.

„Aceasta va permite, astfel, conducerea tractoarelor agricole sau forestiere, care au o viteză maximă de 40 km/h, pe drumurile publice”, declarase la ora respectivă purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Permisele de conducere cu valabilitate națională
Un alt aspect important al noilor reglementări se referă la permisele de conducere care vor include mențiuni suplimentare, în special pentru permisele cu coduri 100 și mai mari.

„Codul național are numărul 100, după cum urmează: 100. Valabil pentru conducerea vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială.”

Aceste permise vor fi valabile exclusiv în România, iar fiecare va conține un cod național specific, indicând că drepturile de conducere nu se aplică în alte state membre ale Uniunii Europene.

Modificarea vizează în special permisele emise pentru categoriile cu condiții speciale.

Modificarea procesului de examinare pentru permisul de conducere
În ceea ce privește examenul pentru obținerea permisului de conducere, noile reglementări impun schimbări semnificative, mai ales în cazul examenelor pentru motociclete. Astfel, va deveni obligatorie înregistrarea audio și video a examenului practic pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv motociclete.

„ La articolul 8, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:(2) Camera audiovideo a sistemului tehnic de monitorizare se instalează într-un punct fix în autovehiculul pe care este afișată vizibil mențiunea «EXAMEN» sau, în cazul susținerii probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 și A, în autovehiculul aparținând școlii de conducători auto din care examinatorul supraveghează candidatul. Aceasta se orientează paralel cu partea carosabilă, astfel încât să surprindă traficul pe direcția de deplasare a autovehiculului” este subliniat în actul normativ

În cazul examinărilor pentru motociclete, candidatul va conduce vehiculul însoțit de un instructor, iar examinatorul va urmări întregul proces dintr-o mașină separată, comunicând cu candidatul prin stație radio. Aceste înregistrări vor fi realizate cu ajutorul camerelor montate pe vehiculul instructorului.

Preschimbarea permiselor străine și procedurile pentru codul 95
Un alt punct important se referă la schimbarea procedurii pentru obținerea certificatului de calificare profesională cu codul 95, necesar pentru transportatorii profesioniști.

„La articolul 2, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (2^1)-(2^3), cu următorul cuprins:(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), codul european armonizat 95 nu se înscrie în permisul de conducere.(2^2) Cu ocazia depunerii permisului de conducere care are înscris codul european armonizat 95, eliberat de unul dintre statele prevăzute în anexa nr. 1, și a documentelor necesare preschimbării cu un document similar românesc, solicitantului i se eliberează o copie conformă cu originalul a permisului de conducere respectiv.(2^3) Datele privind înscrierea codului european armonizat 95 în permisul de conducere depus la preschimbare se pot transmite pe cale informatică Autorității Rutiere Române din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea eliberării certificatelor de calificare profesională și a înscrierii codului în cuprinsul acestora, caz în care nu se mai eliberează copia prevăzută la alin. (2^2)”, scrie în textul de lege.

Astfel, solicitanții vor avea două opțiuni pentru a obține acest certificat: vor putea să primească o copie conformă cu originalul permisului de conducere străin sau, alternativ, datele vor fi transmise electronic către Autoritatea Rutieră Română pentru înscrierea codului 95 direct în permisul de conducere.

Restricții privind permisele expirate sau pierdute
O schimbare semnificativă se referă și la noile permise de conducere expirate, pierdute sau furate. Acestea nu vor mai putea fi preschimbate decât în anumite condiții.

Astfel, permisele emise de autoritățile statelor membre ale Uniunii Europene sau ale unor state prevăzute în anexele Ordinului 163/2011 vor putea fi preschimbate doar dacă sunt valabile. În plus, permisul va putea fi preschimbat doar în cazul în care nu există condamnări definitive pentru anumite infracțiuni.

Noile reglementări privind dovada pentru preschimbarea permisului
În cazul în care permisul de conducere este depus pentru preschimbare, solicitantul va primi o dovadă provizorie.

Aceasta va conține informații precum numărul de înregistrare al dosarului, seria și numărul permisului, categoria de permis și data obținerii acestuia, precum și mențiunea că permisul a fost depus pentru preschimbare.

De asemenea, pentru permisele emise de autoritățile din state membre ale Uniunii Europene, va fi posibilă depunerea unei traduceri oficiale a documentului care atestă pierderea, furtul sau lipsa justificată a permisului.

Înregistrarea cererilor nesoluționate până la intrarea în vigoare a ordinului
În cazul cererilor de preschimbare a permiselor depuse anterior intrării în vigoare a ordinului, acestea vor fi soluționate conform reglementărilor în vigoare la momentul depunerii.

Astfel, procedurile care nu au fost finalizate până la momentul implementării noilor reglementări vor continua să fie soluționate pe baza normelor anterioare.

036
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.