Media

Calendar ortodox 26 noiembrie 2024. Nu se spală haine astăzi. E mare păcat. Cine își sărbătorește onomastica în această zi

Anual, pe 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Stelian Paflagonul, considerat ocrotitorul copiilor şi al familiei creştine. În această zi este dezlegare la ulei şi vin. De ce nu se spală haine în această zi?

Sărbători religioase 26 noiembrie 2024

Ortodoxe: Sfântul Stelian Paflagonul

Greco-catolice: Sf. cuv. Alipie Stâlpnicul; Sf. Nicon Metanoitul

Romano-catolice: Ss. Siriciu, pp.; Leonard, pr.

Calendar ortodox 26 noiembrie 2024. Cine a fost Sfântul Stelian
Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine, s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată. El a decis să-și împartă bogăția săracilor și să se retragă la mănăstire. Pentru că a vrut să-L cunoască mai bine pe Dumnezeu, a plecat în pustie și a locuit într-o peșteră. Din când în când, îngerii oborau la el și îi aduceau hrană, scrie crestinortodox.ro

Datorită iubirii sale nemărginite de Hristos, Sf Stelian este înzestrat cu darul vindecării bolilor. Într-o zi, asupra poporului s-a abătut o boală aducătoare de moarte, care decima mai cu seamă copiii. Aflând oamenii de nevoitorul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru vindecarea copiilor. Femeile care îşi pierduseră copiii s-au rugat Sfântului Stelian şi au dobândit alți prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe. În București, moaștele Sf Stelian se găsesc la biserica ce poartă hramul acestui sfânt.

Calendar ortodox 26 noiembrie 2024. Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian ocrotitorul copiilor şi al mamelor
Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul şi călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupeşti biruind şi împreună cu îngerii locuind, priveşti neîncetat mărirea cea gătită sfinţilor, de lumina cerească umplându-te. Acum, în slava cerească vieţuind şi înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioşii care cu îndrăzneală înalţă rugăciuni şi cer sprijinul tău.

Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfinţit, şi vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame şi pe copii, ferindu-i de întristare şi de boală, arată-te grabnic vindecător al suferinţelor şi al bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor ce te laudă pe tine.

Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă şi din pustiul inimilor noastre ţarină bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinţei şi să se înmulţească roadele sfinţitoare ale faptelor bune; ocroteşte cu rugăciunile tale familiile şi pe copiii noştri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate şi mântuire, ca prin tine şi împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!

De ce nu se spală haine în această zi?
Interdicția de a spăla haine în ziua de Sfântul Stelian își are originea în respectul față de sfințenie și în dorința de a evita orice activitate care ar putea „spurca” ziua sfântului. Această tradiție este legată de credința că munca fizică excesivă, inclusiv spălatul, atrage ghinion și boli asupra familiei. Mai mult, în cultura populară, se consideră că apa folosită pentru spălat poate „murdări” curățenia spirituală a sărbătorii.

Semnificații mai profunde ale tradiției
Respectarea zilelor sfinte
În tradiția ortodoxă, sărbătorile religioase sunt momente de reflecție, rugăciune și apropiere de Dumnezeu. Activitățile casnice, precum spălatul sau alte munci grele, sunt văzute ca o distragere de la esența zilei.

Protecția copiilor și a familiei
Pentru că Sfântul Stelian este protectorul copiilor, credincioșii evită orice gest care ar putea să „supere” sfântul, în speranța că vor primi binecuvântare și sănătate pentru cei mici.

Păstrarea tradiției
De-a lungul generațiilor, aceste obiceiuri au fost transmise ca semn al apartenenței culturale și spirituale. Chiar dacă în societatea modernă ele nu mai sunt respectate cu strictețe, mulți le păstrează ca un simbol al continuității credinței.

Ce se face în schimb pe 26 noiembrie?
Credincioșii aleg să participe la slujbe religioase, să aprindă lumânări pentru sănătatea copiilor și să facă fapte bune. Rugăciunile adresate Sfântului Stelian sunt rostite pentru ocrotirea familiei și pentru liniște sufletească. În unele zone, există obiceiul de a da de pomană mâncare sau haine, mai ales familiilor cu copii mici.

Ce nume se sărbătoresc de Sf Stelian
Se sărbătoarea Sf Stelian, își sărbătoresc onomastica cei care poartă numele Stelian, Steliana, Stela.

Semnificația numelui Stelian provine din cuvântul grecesc „stylos”, care înseamnă „stâlp”.

025
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.