Biroul Electoral Central (BEC) anunță că sâmbătă, la ora 13:00, va avea loc tragerea la sorți în vederea stabilirii ordinii de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din mai. Spre finalul articolului este lista finală.
Conform unui comunicat al BEC transmis, vineri, tragerea la sorți se va desfășura la sediul Biroului Electoral Central situat în strada Eugeniu Carada nr. 1, București, aceasta fiind derulată conform prevederilor art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
La tragerea la sorți pot participa candidații sau reprezentanții acestora.
BEC a constatat, în ședința de joi, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru funcția de președinte al României la alegerile din luna mai.
Caz inedit la BEC. Candidatura Oanei Crețu, respinsă după ce mii dintre semnăturile sale s-au „topit”. Demonstrație la rece. Românii nu se mai așteptau la așa ceva
Situație nemaiîntâlnită în România. Președinta Partidului Social Democrat Unit acuză Biroul Electoral Central că nu a lăsat-o să candideze la prezidențiale pentru că mii de semnături i-ar fi dispărut de pe liste din cauza căldurii.
Așa că le-a cerut membrilor BEC să pună listele în congelator pentru ca semnăturile lăsate de susținători cu un anumit tip de pix să reapară. În replică, Biroul Electoral i-a răspuns că legea nu prevede așa ceva și că era de datoria ei ca semnăturile să fie vizibile.
Oana Crețu, președinta Partidului Social Democrat Unit, susține că a strâns 250.000 de semnături pentru a candida la alegerile prezidențiale din luna mai.
Dar, peste noapte, 50.000 de semnături au dispărut de pe foile care au rămas albe. Oana Crețu are o explicație.
Oana Crețu, președintă PSD Unit: „Le-am băgat la un copiator profesional să fie numerotate așa, de tipar, și să fie și numărate în același timp. Însă, în momentul în care le-am scos de acolo, le-am pus în biblioraft și le-am luat din nou filă cu filă, am constatat că multe dintre foi, uitați-le aici, toate astea, semnăturile mele s-au albit, după ce fuseseră verificate rând pe rând. Nu ne-am dat seama că este vorba despre un pix-pilot, școlar, folosit de persoanele care au strâns semnături”.
Michael Ujeuca, soțul: „Suspectăm că ori în portbagajul mașinii, ori lângă radiator, o sursă de căldură”.
Oana Crețu a mai depus la Biroul Electoral doar 200.000 de semnături, strictul necesar. Însă, cei de la BEC susțin că au găsit, ulterior, alte liste goale și au numărat doar puțin peste 192.000 de semnături valide. În consecință, candidatura i-a fost respinsă.
Președinta Partidului PSD Unit a făcut reclamație și le-a dat o soluție membrilor BEC pentru a valida și celelalte semnături necesare pentru a-i fi acceptat dosarul.
Oana Crețu: „Pentru că efectul este reversibil, la temperaturile scăzute, practic apare scrisul definitiv”.
A ținut să facă și o demonstrație: „A dispărut. Acum o să o punem și la congelator. O să punem această listă albă la congelator și o să revenim într-un sfert de oră. Hai să vedem ce mai face hârtiuța de la congelator, după doar 5 minute”.
Reprezentanții Biroului Electoral Central au refuzat, însă, să pună listele cu semnături în congelator, conform cerinței Oanei Crețu și i-au răspuns acesteia că de datoria persoanei care dorește să candideze să verifice dacă listele cu semnături sunt lizibile, înainte ca acestea să fie verificate de către reprezentanții BEC.
Mai mult, Biroul Electoral Central și-a motivat refuzul dosarului prin faptul că „Imposibilitatea vizualizării respectivelor informații ca urmare a utilizării unor instrumente de birotică neobişnuite de către persoanele care au completat și întocmit respectivele documente atrage concluzia că respectivele liste nu pot fi reținute ca fiind valabile”.
Oana Crețu: „Către Biroul Electoral Central și CCR, Este necesar să fie dotare cu congelatoare”.
Oana Crețu a fondat PSD Unit la finalul lui 2023. În decembrie, anul trecut, la alegerile parlamentare, numele și sigla partidului său au iscat un scandal, după ce a fost confundate cu numele și sigla PSD pe buletinul de vot. PSD Unit a reușit să adune peste 160.000 de voturi.
Cei 11 candidați la prezidențiale sunt:
* Nicușor-Daniel Dan – candidat independent;
* George Crin Laurențiu Antonescu – propus de alianța electorală ‘Alianța Electorală România Înainte’;
* Victor Viorel Ponta – candidat independent;
* Elena Valerica Lasconi – propusă de Uniunea Salvați România;
* Cristian Vasile Terheș – propus de Partidul Național Conservator Român;
* Marcela Lavinia Șandru – propusă de Partidul Umanist Social Liberal;
* George Nicolae Simion – propus de Alianța pentru Unirea Românilor;
* John-Ion Banu-Muscel – candidat independent;
* Silviu Predoiu – propus de Partidul Liga Acțiunii Naționale;
* Petru Daniel Funeriu – candidat independent;
* Sebastian Constantin Popescu – propus de Partidul Noua Românie.
Primul tur al alegerilor va avea loc în data de 4 mai, iar al doilea – în 18 mai.