După mini-vacanța de 1 Mai, în luna iunie, bugetarii au alte trei zile libere, iar pentru angajații din învățământ, numărul acestora ajunge la patru. Toate sunt sunt reglementate de legislație sau de contractele colective de muncă.
Prima zi a lunii iunie, 1 iunie – zi liberă legală – este dedicată sărbătoririi Zilei Copilului. Va fi într—o zi de duminică.
Urmează apoi Rusaliile, sărbătoare importantă în calendarul ortodox. Astfel, duminică, 8 iunie, și luni, 9 iunie, românii se vor bucura de două zile libere legale, marcând prima și a doua zi de Rusalii.
Pentru cadrele didactice și elevi, pe lângă zilele de sărbătoare națională, liber va fi și în Ziua Învățătorului, sărbătorită anual pe 5 iunie – anul acesta, într-o zi de joi.
Zilele libere din iunie:
1 iunie: Ziua copilului, duminică,
5 iunie: Ziua Învățătorului, zi liberă pentru elevi și profesori, joi
8 iunie: Rusaliile, duminică,
9 iunie: A doua zi de Rusalii, luni.
Mai mulţi deputaţi şi senatori au depus, în mai 2007, un proiect legislativ privind instituirea Zilei Învăţătorului. „Ziua Învăţătorului se doreşte a fi un prilej bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli, în special a „fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească” – Gheorghe Lazăr, care s-a născut la data de 5 iunie”, potrivit inițiatorilor proiectului. Senatul a adoptat proiectul de lege la 20 iunie 2007 şi Camera Deputaţilor, la 9 octombrie 2007. Ziua Învăţătorului este sărbătorită în toate unităţile de învăţământ de stat, particulare şi confesionale din sistemul românesc.
Potrivit Legii nr. 289/2007, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite. Ziua Învăţătorului a fost instituită ca zi nelucrătoare pentru personalul din învăţământ prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, semnat în 2023, potrivit https://www.portalinvatamant.ro/.