Aflată în fața unei mize uriașe, pierderea a peste 13 miliarde de euro, România încearcă să obțină de la Comisia Europeană acordul pentru modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență.
O delegație condusă de ministrul de resort, Marcel Boloș, va pleca marți la Bruxelles pentru a purta ultimele negocieri, în speranța că vom primi banii europeni. Asta după ce criza politică, declanșată de ruperea coaliției și apoi instalarea unui guvern interimar, a întârziat și mai mult discuțiile cu oficialii europeni.
Renegocierea PNRR și deblocarea integrală a peste un miliard de euro din cererea de plată numărul trei sunt priorități imediate ale discuțiilor care încep marți la Bruxelles. La Guvern a fost și o ședință pregătitoare, în care oficialii români au convenit că vor să obțină întâi acordul Comisiei Europene ca, de exemplu, să mute bani de la unele proiecte avansate să primească fonduri cu prioritate, ceea ce înseamnă că se va renunța la restul proiectelor care au mers greu.
Aceste discuții cu Bruxellesul ar trebui să se încheie luna aceasta, pentru ca România să pregătească cererea de plată numărul patru, în iulie.
Din nouă miliarde de euro încasate până acum de România din PNRR, până acum am folosit doar cinci, iar totalul pe care ar trebui să-l încasăm se ridică la 28 de miliarde de euro. La acest total ar trebui să ajungem până la finele lunii august 2026, așadar mai este puțin timp rămas la dispoziție.
Miza este uriașă, pentru că statul are nevoie de banii europeni ca de aer, după ce împrumuturile oferite de bănci s-au scumpit peste măsură, iar banii de la Bruxelles vin cu o dobândă mult mai mică.
Marcel Boloș vrea să termine negocierile până la finalul lunii
Potrivit unui comunicat al MIPE, discuțiile din cadrul Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR au vizat punctual aspecte ce trebuie urgentate pentru deblocarea integrală a Cererii de plată nr. 3, respectiv și pentru implementarea reformelor și investițiilor care urmează a fi cuprinse în Cererea de Plată nr. 4, în paralel cu finalizarea etapei de renegociere a PNRR.
„Calendarul pe care îl avem impune o succesiune clară: nu putem transmite Cererea de Plată nr. 4 înainte de a finaliza renegocierea PNRR. Doar după aprobarea oficială a planului modificat vom putea transmite Comisiei o nouă cerere de plată, în forma sa restructurată, care să includă reformele și investițiile actualizate. Obiectivul nostru este depunerea Cererii de Plată nr. 4 în luna iulie, dar pentru aceasta este esențial ca procesul de renegociere să se încheie până la finalul lunii mai. Succesul negocierilor și al implementării PNRR depinde, în mod esențial, de colaborarea interinstituțională strânsă, de coerența pozițiilor tehnice și de capacitatea de reacție operativă în raport cu partenerii europeni. Renegocierea PNRR este deja într-o etapă avansată, în urma discuțiilor intense care au fost deja purtate cu Comisia Europeană. În această săptămână, la Bruxelles, vom avea discuțiile cu care ar trebui să închidem”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, în comunicatul citat.
În cazul Cererii de Plată nr. 3, Comisia a considerat parțial îndeplinite țintele și jaloanele cuprinse în aceasta și a aprobat o plată parțială în valoare de 1,3 miliarde de euro. Această sumă urmează să fie virată țării noastre la sfârșitul acestei luni, se menționează în comunicat.
Până în prezent România a încasat 9,2 miliarde de euro din suma de 28,5 miliarde de euro de care dispune pentru implementarea PNRR. Din această alocare, o sumă de 13,6 miliarde euro este acordată sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.