Ministerul Afacerilor Externe din Franța acuză o ”diversiune” prin care o presupusă declarație a fondatorului Telegram, rusul Pavel Durov, încearcă să inducă ideea că țara condusă de Emmanuel Macron se amestecă în alegerile din România.
”Acuzații complet nefondate circulă pe Telegram și Twitter privind presupusa interferență a Franței în alegerile prezidențiale din România. Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel la toată lumea să acționeze cu responsabilitate și să respecte democrația românească. Primul tur al alegerilor prezidențiale din România, din decembrie anul trecut, a fost anulat în mod suveran de către autoritățile române competente în urma unei interferențe digitale și financiare foarte reale din partea unor actori legați de Rusia.
Investigațiile ulterioare efectuate de autoritățile române și de Comisia Europeană au confirmat ulterior gravitatea acestei interferențe, inclusiv în ceea ce privește manipularea algoritmului TikTok.
În acest context, acuzațiile recente la adresa Franței sunt doar o tactică diversionistă în fața unor amenințări reale de ingerință la adresa României”, se arată într-un comunicat al ministerului de externe francez, postat duminică seara la platforma X.
Franța a făcut apel ”la toți actorii politici români să fie responsabili și să apere democrația”, f care a insultat Franța, joi și vineri, la Paris, spuând că ”peste 20 de ani nu va mai exista, va fi califat”, și l-a insultat și pe Emmanuel Macron, despre care a spus că este ”dictator”.
”În calitate de partener și prieten, reamintim că Franța a fost alături de România în aderarea sa la Uniunea Europeană, în reformele sale, în intrarea sa în Schengen și în progresul său. Și pentru securitatea sa, de exemplu, prin trimiterea soldaților noștri la cinci zile după începerea invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022. A minți despre Franța, a o insulta, înseamnă a distruge această istorie”, mai spune ministerul de Externe al Franței.
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a respins o solicitare din partea unei ţări occidentale, pe care nu a numit-o, de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, unde se desfăşoare al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a relatat Reuters, citată de Agerpres.
„Un guvern vest-european (…) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidenţiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricţiona libertatea utilizatorilor români şi nici nu va impune blocaje pe canalele lor politice”, a scris Pavel Durov în mesajul pe care l-a însoţit cu o pictogramă ce reprezintă o baghetă, sugerând astfel că ţara la care se referă ar putea fi Franţa.
Arestat în august anul trecut pe un aeroport din apropiere de Paris, Pavel Durov a fost inculpat de autorităţile franceze pentru o serie de infracţiuni legate de crima organizată, fiind acuzat că nu a luat măsuri împotriva difuzării de conţinut infracţional pe serviciul de mesagerie.
În decembrie 2024, miliardarul în vârstă de 40 de ani, care are mai multe naţionalităţi (franceză, rusă şi emirateză), a recunoscut în faţa judecătorilor francezi că, în timp ce se afla în custodia poliţiei franceze, „a devenit conştient de gravitatea acuzaţiilor” împotriva platformei sale şi a promis să „îmbunătăţească” moderarea acesteia.
Pavel Durov a revenit la Dubai (unde se află sediul societăţii sale) în martie anul acesta, cu permisiunea autorităţilor franceze.