Știri

O masă de aer polar și un ciclon mediteranean lovesc România. Urmează o iarnă în prag de vară. Minime extreme

Frig și ploi, la final de primăvară, în aproape toată România. Temperaturile au coborât chiar și cu 10 grade sub normalul perioadei. Directorul de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a dezvăluit în cadrul unei intervenţii telefonice la Antena 3 CNN când scăpăm de furtuni şi temperaturi scăzute şi, desigur, când vom începe să ne bucurăm de razele puternice ale soarelui.

Potrivit meteorologilor, la această ora, jumătate din ţara noastră se află sub avertizări de cod galben de ploi abundente, vijelii şi grindină. Şefa ANM a precizat că luna mai din 2025 este una dintre cele mai ploioase luni mai de când se fac măsurători meteorologice în România.

Vremea se va încălzi treptat în unele zone din ţara noastră începând de joi, 29 mai, însă, abia de marţea viitoare, 3 iunie, mercurul va urca în termometre până aproape de 30 de grade Celsius, conform declaraţiilor făcute de Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

„Cu siguranţă, după 3 iunie o să consemnăm valori de temperaturi care se apropie de 30 de grade Celsius şi uşor peste 30 de grade, aşa cum arată datele modelelor numerice de prognoză a vremii la acest moment. Însă, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, până la finalul primăverii, o vreme rece, ca urmare a masei de aer foarte rece de origine polară şi, care, asociată şi cu un grad mare de umezeală, pe fondul ciclonului deja manifestat, începând din 22 mai şi până în prezent, a adus cantităţi importante de precipitaţii. Şi-n următoarele zile vom vorbi zilnic de ceea ce înseamnă acest tip de manifestare, pentru că, în continuare, ploi vor fi de interes pe parcursul acestei săptămâni cantităţi de apă însemnate, local se vor înregistra 15 – 20 de litri/mp, izolat… peste 25 – 30 de litri/mp”, a declarat Elena Mateescu în cadrul emisiunii „Decisiv” de la Antena 3 CNN.

Ulterior, şefa ANM a mai spus: „Este posibil de joi, deci, din a doua jumătate a acestei săptămâni să vorbim despre o restrângere a ariei precipitaţiilor şi a cantităţilor, însă, chiar de joi vor mai fi posibile local în vestul, nordul şi centrul ţării averse. Până atunci, însă, aşa cum menţionam, zilnic, cantităţi care să se situeze între 15 – 20, izolat peste 25 – 30 de litri/mp, astfel încât, luna mai din acest an să fie una dintre cele mai ploioase luni mai de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră. Şi, nu în ultimul rând, cu o cantitate medie, la acest moment, de 93,3 litri/mp, faţă de o medie climatologică de 66,5 şi cu abatere termică negativă de -2,3 grade Celsius, fiind pe locul trei ca fiind cea mai rece lună mai la acest moment, după lunile mai ale anilor 1991 şi 1980.

Din punct de vedere termic, şi dumneavoastră menţionaţi, o vreme mai rece: cu mai mult de 10 grade sub normele specifice datei din calendar, pentru un final de lună mai. Practic, temperaturile maxime la scara întregii ţări: între 13 până la cel mult 23 de grade, miercuri, posibil, 25 de grade”.

România a mai trecut prin astfel de momente. Mircea Duţu a explicat că „nu este un fenomen rar, dar de data aceasta este deosebit de activ, Se numește „râu atmosferic”, un lung culoar de nori care traversează Oceanul Atlantic, se supraîncarcă și cu vapori de apă, având în vedere faptul că temperatura apei oceanului este acum cam cu 3 grade peste normă, iar când ajunge deasupra Europei generează astfel de fenomene precum precipitații abundente, mai ales că se întâlnește acum cu o masă de aer rece”, a explicat profesorul Mircea Duțu.

Termenul provine din anii ’90, când doi meteorologi au publicat un studiu în care descriu descoperirea râurilor troposferice – regiuni în troposferă unde vaporii de apă se acumulează şi persistă timp de zile, scrie Live Science.

Râurile atmosferice pot fi late de sute de kilometri şi pot avea şi 2.000 de kilometri lungime, iar cantitatea de apă care curge prin ele în formă de vapori este comparabilă cu cele mai mari râuri de pe suprafaţa planetei.

Râurile atmosferice se formează de obicei deasupra oceanelor, atunci când fronturi reci şi mari se mişcă de la vest la est. Jeturile puternice de vânt care se îndepărtează de Ecuator se formează în faţa frontului de aer rece, transportând aerul umed în râul atmosferic.

080
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.