Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit până vineri seara avertizările de vreme severă pentru județul Sibiu, cu grindină și vijelii. Meteorologii au emis două noi atenționări Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabile până vineri la ora 21.00.
Primul Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil joi, până aproape de miezul nopții.
”În întreaga regiune vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30…40 l/mp. După-amiaza și seara, pe alocuri vor fi vijelii și grindină”, atenționează ANM.
Este urmat de un al doilea Cod Galben, tot de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care va fi activ până vineri, la ora 21.00, afectează partea de Sud a județului Sibiu.
”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70km/h) în cea mai mare parte a Carpaților Meridionali și Orientali și în sud-estul Transilvaniei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. După-amiaza și seara, pe alocurivor fi vijelii și grindină”, a informat ANM.
Meteorologii spun că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul Transilvaniei, dar pe suprafețe mai mici.
Furtunile au făcut ravagii în țară: oameni evacuați, case inundate. Fechet: E posibil să avem o lună mai în top 5 cele mai ploioase
Pompierii militari harghiteni au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei din mai multe curţi inundate la Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, în urma ploilor abundente înregistrate, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. Aproape 140 de persoane din județul Covasna au fost evacuate preventiv din locuinţe, în noaptea de luni spre marţi. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis extins avertizarea Cod roşu de inundaţii, pentru mai multe judeţe din Transilvania, Moldova şi Muntenia. Ministrul Mediului a declarat, la o şedinţă a Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă, că „este posibil să înregistrăm o lună mai 2025 în top 5 cele mai ploioase luni mai din istorie”.
ANAR evacuează apă din acumularea Siriu pentru prevenirea inundaţiilor
ACTUALIZARE 23:55 Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomiţa a decis să evacueze controlat un debit de până la 160 mc/s din acumularea Siriu, în vederea tranzitării în siguranţă a viiturii înregistrate în bazinul superior al râului Buzău, potrivit unei postări a Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), pe propria pagină de Facebook.
„Această măsură are ca scop prevenirea inundaţiilor în aval de acumularea Siriu, în contextul precipitaţiilor abundente înregistrate în judeţul Covasna, aflat sub cod roşu de inundaţii. La staţia hidrometrică Sita Buzăului, pe râul Buzău, s-a depăşit Cota de Inundaţie, CI +41 cm, ceea ce a determinat un aport semnificativ în acumularea Siriu”, precizează ANAR.
Potrivit sursei citate, barajul Siriu este echipat cu un sistem de evacuare adaptat pentru situaţii de ape mari, permiţând tranzitarea în siguranţă a viiturilor.
Codul roşu hidrologic indică un risc iminent de inundaţii majore, cu impact semnificativ asupra vieţii, bunurilor şi infrastructurii.
„Echipele noastre au intensificat monitorizarea, inclusiv în teren, utilajele fiind pregătite de intervenţie”, se arată în postare.
Specialiştii ANAR recomandă populaţiei să asculte cu stricteţe indicaţiile autorităţilor locale şi naţionale şi să evite deplasările în zonele afectate de viituri.
Circulaţia feroviară temporar oprită pe ruta Leşu Ilvei – Ilva Mică. Un copac a căzut peste infrastructura electrică
CFR anunţă, marţi seară, că circulaţia feroviară este temporar oprită pe secţia de circulaţie Leşu Ilvei – Ilva Mică, din cauza lipsei de tensiune în linia de contact.
„Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că, în data de 27 mai 2025, pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Iaşi, începând cu ora 21:45, linia de contact (LC) a fost scoasă accidental de sub tensiune între Hm Leşu Ilvei şi staţia Ilva Mică. Incidentul a fost cauzat de declanşări repetate în linia de contact, generate de un copac căzut peste infrastructura electrică, ceea ce a condus la avarii ale acesteia”, transmis, marţi seară, CFR.
În urma acestui incident, trenul IRN 12763, aparţinând operatorului naţional CFR Călători, este oprit în staţia Poiana Ilvei începând cu ora 21:51, în aşteptarea alimentării cu tensiune a LC.
„Pentru intervenţie şi remedierea defecţiunilor, a fost mobilizată Drezina Pantograf (DP) din staţia Lunca Ilvei, care se deplasează la locul incidentului pentru eliberarea gabaritului şi repararea liniei de contact. CFR SA asigură că echipele de specialitate acţionează în regim de urgenţă pentru restabilirea funcţionării normale a instalaţiilor şi reluarea traficului feroviar în condiţii de siguranţă”, a mai transmis compania.
Teren surpat pe DN 2B, în judeţul Brăila
O bucată de teren s-a surpat, marţi, pe DN 2B, în judeţul Brăila, iar drumarii au impus restricţii pentru siguranţa traficului, transmite News.ro.
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Buzău informează, marţi seară, că, în urma ploilor abundente din ultimele zile, terenul s-a surpat în zona rampei pasajului de pe Drumul Naţional 2B, la kilometrul 125+850, pe raza localităţii Şendreni, judeţul Brăila.
Incidentul afectează structura de sprijin a rampei pasajului, iar zona a fost semnalizată corespunzător de către angajaţii Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi, care au intervenit pentru a asigura siguranţa participanţilor la trafic.
Pentru prevenirea accidentelor, a fost impusă o restricţie de viteză de 30 km/h, iar circulaţia se desfăşoară alternativ, pe un singur fir, cu prioritate acordată vehiculelor care circulă pe sensul opus. Balizele şi lămpile luminoase montate la faţa locului asigură vizibilitatea şi ghidarea traficului şi pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă.
Reprezentanţii D.R.D.P. Buzău monitorizează situaţia şi anunţă că se lucrează la evaluarea pagubelor şi identificarea soluţiilor de consolidare a terenului afectat. Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă în zonă şi să respecte semnalizarea temporară.
Un pod provizoriu va fi amplasat pe centura oraşului Baia Mare, unde podul peste râul Săsar s-a surpat
Podul construit peste râul Săsar, care s-a surpat sâmbătă, în zona şoselei de centură a municipiului Baia Mare, va fi înlocuit temporar cu un pod provizoriu, realizat din metal şi care poate susţine inclusiv trafic de mare tonaj, anunţă primarul municipiului, Doru Ian Dăncuş.
Primarul din Baia Mare, Doru Ian Dăncuş, anunţă că a discutat cu oficialii Companiei naţionale de drumuri pentru amplasarea unui pod provizoriu în locul podului construit peste râul Săsar şi care s-a surpat, sâmbătă, devenind impracticabil.
„Este o problemă care, deşi nu aparţine administraţiei locale, afectează întreg oraşul şi e de datoria mea să fac tot ce pot să fie rezolvată cu celeritate. Ca primă măsură, în scurt timp va fi amplasat un pod provizoriu pe care se va putea circula inclusiv cu autovehicule de mare tonaj, pentru a relua traficul rutier pe această rută. În acelaşi timp, încercăm să profităm de zilele acestea în care circulaţia e restricţionată pentru a interveni la trecerea cu calea ferată de pe relaţia Baia Mare – Satu Mare şi care necesită lucrări de reabilitare”, anunţă, marţi seară, pe reţelele de socializare, primarul oraşului Baia Mare.
Acesta precizează că, între timp, se fac demersuri pentru obţinerea ultimelor avize pentru Studiul de Fezabilitate pentru construcţia unui drum de variantă ocolitoare a oraşului. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, va fi demarată procedura de achiziţie pentru execuţia primului sector, care cuprinde giraţia de pe bulevardul Independenţei (E 58), implicit podul.
„Printre altele, asta înseamnă că vom avea pe această rută patru benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens, implicit noul pod care se va construi aici va avea patru benzi de circulaţie. Nu îmi doresc doar să reparăm ce s-a stricat, ci să construim mai bine şi mai inteligent”, subliniază edilul.
Podul construit peste râul Săsar, pe şoseaua de centură a municipiului Baia Mare, s-a surpat, sâmbătă dimineaţă. Tronsonul de drum a fost închis, traficul fiind redirecţionat.