Statele Unite ar putea fi de acord să pună capăt extinderii NATO către Est, dacă Rusia va solicita acest lucru în cadrul unor eventuale negocieri de pace, a declarat Keith Kellogg, trimisul lui Donald Trump pentru Ucraina.
Într-un interviu acordat postului american ABC News, Kellogg a precizat că Washingtonul se așteaptă ca această solicitare să fie formulată de partea rusă în cadrul discuțiilor care ar putea avea loc la Istanbul, iar o astfel de cerere va fi „luată în considerare”, dacă contribuie la găsirea unei soluții pentru încetarea focului.
„Este una dintre problemele pe care le va ridica Rusia. Şi nu este vorba doar despre Ucraina. Este vorba despre Georgia, despre Moldova şi, evident, Ucraina. Iar noi le spunem: în regulă, chiar putem, în mod cuprinzător, să oprim extinderea NATO către graniţa voastră”, a afirmat Kellogg.
Întrebat direct dacă președintele Trump ar fi dispus să facă un astfel de angajament față de Vladimir Putin, Kellogg a subliniat că nu poate vorbi în numele fostului președinte, dar a reiterat că aceasta este o revendicare „rezonabilă” din partea Moscovei.
„Eu cred că este o îngrijorare rezonabilă a Rusiei. (…) Aceasta e o problemă de securitate pentru ei. Dar este decizia preşedintelui, nu e decizia mea”, a declarat acesta.
Tema extinderii NATO continuă să fie una dintre principalele surse de conflict între Rusia și Occident. Rusia consideră apropierea Alianței de granițele sale o amenințare directă la adresa securității naționale, în timp ce NATO susține că fiecare țară are dreptul suveran de a-și alege alianțele.
Exilat de Putin, i-a declarat ”război” lui Trump și nu s-a ferit de cuvinte la adresa românilor și a lui Nicușor Dan
Garry Kasparov (62 de ani), de 13 ori campion mondial la șah, cunoscut oponent al lui Vladimir Putin, care trăiește în SUA de peste un deceniu, vrea să împiedice ”putinizarea Americii”.
După ce și-a încheiat cariera în șah, Kasparov a luptat împotriva regimului lui Putin, până în 2013, când a fost exilat din Rusia. A plecat în Statele Unite, tărâm pe care-l considera ”o fortăreață a libertății”. Acum, însă, fostul sportiv consideră că președintele Donald Trump pune în pericol democrația SUA prin deciziile pe care le ia.
Garry Kasparov, după ce Nicușor Dan a devenit președinte: ”În realitate, România este ultima societate deschisă care a obținut o victorie pentru liberalism și libertate”
Garry Kasparov a urmărit lupta pentru scaunul de la Cotroceni și a tras o concluzie categorică: ”Americanii și oamenii liberi de pretutindeni ar trebui să învețe din cele întâmplate în România, din victoria lui Nicușor Dan, și să realizeze că pro-democrația și anti-sistemul merg mână în mână”.
”Americanii cărora le pasă de libertate pot învăța o lecție despre victorie într-un loc surprinzător. Americanii s-au obișnuit să fie un exemplu pentru restul lumii. Declarația de Independență și Constituția s-au dovedit au fost modele pentru imitații măgulitoare.
Dar, și nu aveți nevoie ca eu să vă mai spun ce se întâmplă la Casa Albă, americanii ar face bine să învețe din cum reușesc să lupte alții pentru democrație și, mai important, cum reușesc să câștige. Poate că România nu e primul loc spre care cineva din SUA ar privi pentru o lecție în democrație, dar, în realitate, este ultima societate deschisă care a obținut o victorie pentru liberalism și libertate.
Nicușor Dan a fost învestit în funcția de președinte al unei națiuni din Estul Europei, după o luptă strânsă cu un eurosceptic și un ultranaționalist populist. Lecția din România pentru forțele pro-democrate din SUA ar trebui să fie că oricine vrea să se lupte cu Trump și complicii lui nu trebuie să se teamă că își vor pierde din popularitate. (…)
Americanii au o lungă tradiție în democrație. Dar pentru o țară ca România, lupta, și prin asta mă refer la o luptă reală, violentă, pentru democrație este chiar în oglinzile retrovizoare. Nicușor Dan însuși avea 20 de ani în 1989, când dictatorul Nicolae Ceaușescu a ordonat să se tragă în popor.
Acel moment a declanșat o luptă scurtă, dar sângeroasă care s-a sfârșit cu liderul comunist și soția sa împușcați. Pentru mulți, acestea sunt memoriile politice de la care au plecat. Asta înseamnă că libertatea este o mare responsabilitate pentru votanții români.
Alternativa nu e doar teoretică. Ar trebui să respectăm seriozitatea cu care își tratează datoria democratică. Americanii și oamenii liberi de pretutindeni ar trebui să învețe din cele întâmplate în România, din victoria lui Nicușor Dan, și să realizeze că pro-democrația și anti-sistemul merg mână în mână”, a transmis Garry Kasparov.