Un nor gigantic de fum negru de câțiva kilometri înălțime. Acesta este modul în care Etna s-a trezit și care ar putea cauza în curând probleme traficului aerian pe aeroportul din Catania, unde nivelul de alertă a fost ridicat, relatează sursa citată.
Potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie observatorul Etnei din Catania, activitatea explozivă din craterul de sud-est s-a transformat în scurgeri de lavă.
Panică în Sicilia. Turiștii au fost văzuți fugind îngrijorați pentru viețile lor după ce Etna a erupt, trimițând o coloană gigantică de cenușă pe cer.
Cel mai activ vulcan din Europa a înregistrat o oarecare activitate în ultimele ore, dar a escaladat până la „explozii continue de intensitate crescândă”.
Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a declarat în această dimineață: „În ultimele ore, activitatea semnalată în comunicatul anterior emis la ora 4:14 (3:14 BST) a continuat cu explozii stromboliene de intensitate crescândă care, în acest moment, sunt de intensitate puternică și aproape continue.”
Între timp, de pe vârful vulcanului, pot fi observate curgeri modeste de lavă care se îndreaptă spre Valle del Bove. O alertă roșie pentru aviație a fost activată în toată zona.
Surse de la Aeroportul Internațional Vincenzo Bellini din Catania spun că „situația este monitorizată” și că, în acest moment, managementul zborurilor nu este afectat.
Sudden eruption on Etna volcano! #etna #sicily #volcano pic.twitter.com/WCpwNcQ5U8
— finnbaen (@finnbenedikt) June 2, 2025