Magazin

Salina Turda este taramul magic din adâncul Transilvaniei, statiunea care arata ca si in filmele sf

Salina Turda

este tărâmul magic din adâncul Transilvaniei.

Salina Turda este cel mai spectaculos subteran modelat de oameni, din lume. Salina Turda este printre cele mai spectaculoase atracții turistice din lume. Este subteranul pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, săpând în sarea depusă după evaporarea mării care acoperea toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Acum, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul.

Descoperă Turda

Orașul Turda se află printre așezările vechi și importante ale României, alături de Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Orașul, dar și împrejurimile, sunt puternic încărcate de istorie și legende. Obiectivele turistice din Turda oferă, astfel, o călătorie magică turiștilor.

Vă invităm, cu mic, cu mare, să fiți parte din legendă.

Turda, prin obiectivele turistice pe care le dezvăluie călătorilor, este o zonă care te readuce aproape de natură, istorie și legende. Creează o punte între cotidian și odinioară.

Orașul Turda se află printre așezările vechi și importante ale României, alături de Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. Orașul, dar și împrejurimile, sunt puternic încărcate de istorie și legende. Obiectivele turistice din Turda oferă, astfel, o călătorie magică turiștilor.

Vă invităm, cu mic, cu mare, să fiți parte din legendă.

Astăzi, orașul Turda și împrejurimile sale sunt o oază de sănătate și relaxare, o salbă de atracții turistice spectaculoase, unice.

Obiective turistice din Turda și împrejurimi

Castrul roman

Tot aici, lângă Turda, romanii au construit cel mai mare Castru al lor, din Dacia. Știau că este un pământ bun și un mediu curat, căutau și comoara dacilor, dar au fost atrași, mai ales, de sarea care putea fi exploatată.

Castrul Roman Potaissa este cel mai important monument istorico-arheologic din zonă. Cu o imensă valoare pentru patrimoniul național, castrul a aparținut Legiunii a V-a Macedonica, fiind construit în anul 168, în timpul împăratului Marcus Aurelius.

Cu laturile lungi – de nord și sud – de 573 m și cele scurte – de est și vest – de 408 m, uriașul dreptunghi pe care-l descrie Castrul Roman ocupă o suprafață de 23,37 ha. Prin orientarea și poziția sa, respectă principalele cerințe ale tehnicienilor militari din acea epocă. Astfel, poarta decumană este orientată spre zona mai înalta (spre vest), iar platoul pe care a fost construit  este ferit de inundații și de torenți, dar suficient de aproape de un curs de apă. Platoul are poziție dominantă asupra orașului antic și asupra teritoriilor din preajmă, ceea ce permitea o bună vizibilitate din castru, până la distanțe apreciabile.

Din punct de vedere al dimensiunii, castrul avea capacitatea de a adăposti în jur de 5.000 de militari. La construcția zidurilor Castrului Roman au folosit rocile extrase din mai multe cariere din împrejurimi, acestea având o grosime cuprinsă între 1,7 – 2 m.

Ruinele Castrului au rezistat până târziu în Evul Mediu. Apoi, pietrele fasonate au fost folosite pentru construcția a numeroase biserici și alte clădiri din centrul Turzii. În castru au fost descoperite mai multe obiecte vechi – piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscripții în piatră, monede, obiecte mărunte – acestea găsindu-se acum în diferite colecții și muzee din țară, printre care și în Muzeul de Istorie Turda, sau din străinătate, majoritatea la Budapesta și Viena.

Este singurul castru de legiune din Dacia care nu este afectat de construcții și unde se pot face săpături arheologice, având statut de rezervație arheologică.

O puternică incursiune în istorie, o legătură vie cu trecutul.

Biserica Reformata- Calvină

După o lungă și fascinantă zi în natură, prin Cheile Turzii și Cheile Turenilor, ne întoarcem în centru orașului Turda, unde ne întâmpină Biserica Reformată-Calvină.

Cel mai vechi monument păstrat în Turda, este situată în centrul orașului, chiar lângă Muzeul de Istorie.

Prima biserică pe acest loc a fost romano-catolică, construită în secolul al XIV-lea, cu hramul Sf. Maria. Această biserică este menționată într-un vechi registru papal de impozite din anul 1332 ca fiind condusă de preotul Peter din „Antiqua Thorda” („Turda-Veche”). Clădirea primei biserici a fost alcătuită dintr-o sală cu un turn (plasat pe latura de sud) și un cor plasat pe latura de est.

Actuala biserică, ridicată pe vremea lui Sigismund de Luxemburg în jurul anului 1.400, a fost concepută în stil gotic, având o singură navă, în lungime (actuală) de 26 m, lățime de 8,5 m și o înălțime de 16 m. Inițial a fost mai lungă cu 5-10 m, având spre est (spre Piața Republicii) obișnuitul cor/altar, cu bolți ogivale în cruce, cor care a fost demolat odată cu construcția fortificatiei împrejmuitoare. Biserica nu mai încăpea în incinta zidurilor de apărare, fiind plasată de-a curmezișul față de fortăreață; astfel, altarul a trebuit să fie sacrificat pe o lungime de 5-10 m. În locul altarului demolat, a fost ridicat, în secolul XVII, un turn cu clopot care s-a prăbușit în anul 1862. Actualul Turn cu ceas, cu o înălțime de 60 m, a fost construit între anii 1904-1906, și a devenit simbolul emblematic al orașului Turda.

Fațadele de vest si de nord ale bisericii sunt cele mai frumoase. Fațada de vest, cu intrarea încadrată de un portal ornamentat, prezintă elemente tipice de stil gotic, de la începutul secolului XV. În axul fațadei de vest se găsește un portal, terminat în arc frânt. Portalul vestic este decorat cu motive de frunze de stejar. Fațada de nord prezintă cinci contraforturi și un portal secundar. Interiorul bisericii a fost deteriorat în urma unui incendiu din secolul XVII; de aceea, ornamentația interioară e în cea mai mare parte opera refacerilor ulterioare.

În anul 1564, Biserica, inițial romano-catolică, a trecut la confesiunea reformată-calvină.

La ieșirea din biserică, foarte aproape, se zărește Muzeul de Istorie, care spune, atât de frumos, legendele locului.

Biserica Șovagăilor

Chiar în apropierea Salinei Turda, Biserica Șovagăilor își ridică maiestuos turlele. I se mai spune Biserica Tăietorilor de Sare, pentru că denumirea ei vine din limba maghiară,  só = sare și vágó = tăietor, fiind, încă de la începuturi, locul de rugăciune al minerilor din Salina Turda.

Povestea datează din 1467, când regele Matei Corvin a înăbușit un complot al nobililor din Cluj și Turda și se spune că l-a numit ca prefect al Salinelor din Ardeal, cu sediu la Turda, pe Miklos Olah, un unchi al său de viță românească. Acesta a permis românilor ortodocși de la Salina Turda să-și construiască o biserică proprie, în apropierea Salinei, cu condiția să lucreze în minele de sare.

Biserica Șovagăilor, construită din lemn, a fost ridicată pe terenul ocnelor de sare. După anul 1700, biserica devine sediul confesiunii greco-catolice și biserica protopopiatului Turda. După câțiva ani, în 1709, ea a fost reconstruită de către greco-catolici.

200 de ani mai târziu, în 1948, biserica a fost confiscată și dată în folosință Bisericii Ortodoxe Române, care a renovat-o în stil bizantin, în forma în care se regăsește și astăzi. În interiorul bisericii se mai regăsesc încă niște icoane pictate pe lemn, din vechea biserică, ce ne întorc în timp, acum mai bine de 500 ani.

O altă amintire a trecutului minerilor din zona Turda, care completează frumoasele istorii și legende ale locului.

Muzeul de istorie de la Turda

Pentru păstrarea impresionantelor urme ale istoriei, în centrul orașului Turda stă Muzeul de Istorie, mărturie a trecutului. Cu un valoros patrimoniu, cele peste 40.000 de bunuri culturale mobile se structurează în:

  • colecția de preistorie –250 de artefacte, cele mai vechi urme de locuire în zonă, ce datează din Paleolitic – cultura musteriană – fiind reprezentate prin intermediul unor fosile
  • colecția romană și postromană, cu 24.526 de bunuri culturale, piese specifice de echipament militar și armament; monede și podoabe din aur, argint și bronz; sculpturi și inscripții de piatră; materiale tegulare și ceramică.
  • colecția medieval-modernă și memorialistică, cu 7087 de piese – numismatică, podoabe, carte veche, arme, accesorii și distincții militare, bresle, sigilii, diplome nobiliare, documente și fotografii.
  • colecția etnografică – o colecție impresionantă și valoroasă de piese etnografice, ce însumează aproximativ 750 de piese: icoane și obiecte de cult, mobilier, unelte, obiecte de uz casnic și gospodăresc, textile și port, ceramică, instrumente muzicale.
  • colecția de artă – piese de mobilier, tablouri, goblenuri, gravuri, obiecte decorative, etc. Cea mai valoroasă piesă din colecție este pictura în ulei intitulată, Dieta de la Turda, realizată în anul 1896 de către pictorul maghiar Körösfői-Kriesch Aladár, ce reproduce momentul istoric al declarării conștiinței și a toleranţei religioase în cadrul dietei de la Turda (6-13 ianuarie 1568)
  • Cheile turenilor
  • O altă Rezervația Naturală, aproape de Cheile Turzii, la doar 12 km de Turda, Cheile Turenilor impresionează prin sălbăticie și naturalețe.Cheile Turenilor, denumite și Cheile Turului de către localnici, au o suprafață de aproximativ 25 de hectare și o lungime de vreo 2 km. Formarea lor se datorează pârâului Valea Racilor, care a străpuns calcarele din zonă dinspre nord.Cele mai vechi urme de locuire omenească din Cheile Turenilor datează încă din mileniul al V-lea î.Hr. Alte descoperiri datează din perioada finală a epocii neolitice și din epoca bronzului. Din epoca dacică și romană a fost descoperită o mică locuință din secolele I î.Hr.. – I d.Hr. și câteva puncte de observație în legătură cu Castrul Roman de la Potaissa.
  • Pe terasa Poderei au fost găsite urme de locuire databile în perioada finală a etnogenezeii romanești și a feudalismului timpuriu (secolele V-XII). În peșterile din Cheile Turenilor au fost găsite vestigii dovedind locuirea sezonieră a acestora încă din epocile străvechi.Pereții înalți ajung până la 150 m și sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite și peșteri. În Cheile Turenilor există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Principalele atracții turistice sunt Colțul Câinilor și Stâna Crinilor.Parcurgerea Cheilor Turenilor este destul de facilă, traseul poate fi făcut în 2-3 ore, tur-retur.Te invităm, așadar, să te încarci cu natura pură și spectaculoasă ale Cheilor Turenilor. Mormantul lui Mihai Viteazul
  • O personalitate emblematică pentru ceea ce reprezintă astăzi România, Mihai Viteazul a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă, în anul 1600, a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.Astfel voievodul a ajuns un precursor important al unificării românilor, care avea să se realizeze în secolul al XX-lea.Mormântul lui Mihai Viteazul este tot aici, în imediata apropiere a orașului Turda. Trupul marelui voievod a fost înmormântat aici. Capela a fost realizată sub forma unei troite, așa cum este reprezentată pe o acuarelă realizată în 1820, achiziționată de istoricul turdean István Téglás (1853-1915), apoi de contele József Kemény (1795-1855) din Luncani.
  • Pe locul fostei capele, la recomandarea și la dorința Regelui Ferdinand I, exprimată cu ocazia vizitei sale prin Turda, împreună cu Regina Maria, în anul 1919, a fost realizată o Troiță de lemn. Construită în anul 1923, Troita, în prezent expusă la Muzeul de Istorie din Turda, este lucrată în stil popular. Ea are gravată inscripția: „Aici a fost răpus marele voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601”.Monumentul nou – obeliscul – a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977. Înalt de 1601 cm, pentru a evoca anul morții domnitorului – 1601, obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu. Este confecționat din beton armat, placat cu travertin de Ruschita, pe un soclu dreptunghiular din tuf vulcanic. Are trei laturi, simbolizând cele trei principate romane unite sub Mihai Viteazul în anul 1601. La baza fiecărei laturi se află stemele celor trei principate române, executate din marmură albă de Simeria de către artistul clujean Vasile Rus Batin.În vecinătatea Mormântului lui Mihai Viteazu domește, semeață, Biserica Mihai Vodă, copie după Biserica Mihai Voda ridicată în București de către Mihai Viteazul.    Cheile Turzii mirifice 
  • Rezervația din calcarele jurasiceLa doar 13 km de Turda, se deschide unul dintre cele mai frumoase și impresionante sectoare de chei din România – Cheile Turzii – o Rezervație Naturală.Cheile Turzii s-au format pe parcursul a 150 de milioane de ani ca urmare a acțiunii pârâului Hășdate, un mic afluent al Arieșului, în calcarele jurasice ale munților Trascău.Împletind legenda și realitatea, Cheile Turzii îți taie respirația prin maiestuozitatea și bogăția lor. Se întind pe o suprafață de 170 de hectare și au o lungime de aproape doi kilometri și au o diferență de nivel de aproape 350 de metri.
  • Pereții de stâncă, înalți de până la 200 de metri, peșterile misterioase, plantele rare şi traseele de drumeție fac din Cheile Turzii un loc impresionant. Un drum lin șerpuiește printre dealurile acoperite de pădure ce fac apoi loc peisajului stâncos.Rezervația complexă – geologică, floristică, faunistică, arheologică – în care este inclusă zona adăpostește peste 60 de peșteri, precum Peștera Ungurească, Peștera Morarilor, Peștera Binder, Peșterile Cetățuia Mare și Cetățuia Mică, Peștera Modoloaie, Peștera Ascunsă, dar și o serie de colțuri stâncoase, coloane, pereți abrupți. Un loc deosebit este catedrala de piatră numită Turnul Ascuțit cu Grota lui Hili unde se află un traseu impresinant de via ferrata, alături de Colțul Cetății, Turnul Galben, Turnul Bors.
  • Peșterile din Cheile Turzii sunt renumite și pentru faptul că turdenii aici și-au găsit adăpost de-a lungul istoriei ori de câte ori au avut loc invazii de popoare migratoare. Urmele de locuire din Cheile Turzii indică prezența omului în aceste peșteri încă din Paleoliticul Mijlociu, din Neolitic și aparținând culturii Cotofeni.În acest peisaj excepțional, Cheile Turzii adăpostesc peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi, multe dintre ele ocrotite sau rare. Specii de fluturi din genurile Eubleme, Phybalopterix, Heterogynis, Dysaukes precum și specii de plante: usturoiul de stâncărie (Allium obliquum) – care poate fi găsit doar aici şi în Asia, și scorușul (Sorbus dacica) completează spectacolul naturii.
  • Cum se vizitează Cheile TurziiCea mai veche inscripție lăsată de un vizitator este a unui anume V. Pato care datează din anul 1574 într-o peșteră din versantul drept al Cheilor (peștera Binder), iar de atunci, numărul turiștilor curioși să exploreze spectacolul naturii e în creștere.Dacă vrei să traversezi Cheile Turzii, trebuie să treci 4 poduri de-a lungul celor aproape 2  kilometri –  “Vizuina Spălată”, “Mijlocul Cheii”, și “Podul Peșterilor”. Neapărat să ajungi la peștera “Cetățeaua Mare”, pe partea dreaptă a văii Hașdate, principala atracție a Cheilor Turzii.Poți alege dintre o multitudine de trasee turistice, cu nivele diferite de dificultate
    1. Circuitul Crestelor Cheilor, ambii versanți – 4 – 5 ore de parcurs (marcaj punctul roșu)
    2. Cabana Cheile Turzii – Cabana Buru – 12.5 km – 4 – 5 ore de parcurs (marcaj triunghiul roșu)
    3. Cheile Turzii – Izvorul Popii – Valea Arineilor – Ciucaș – 6 km – 2 – 3 ore de parcurs, Cascada Ciucaș, la iesirea din Cheile Turzii, o zona semisalbatică, foarte frecventată de turiști. Se poate face un picnic, soare, plajă, baie în apa pârâului Hasdate (marcaj banda galbenă) sau Cheile Turzii – Dealul Ciuma Goală – Ciucaș (marcaj triunghiul galben)
    4. Cheile Turzii – Dealul Sindului – Podul de pe autostradă – Sat Tureni – ieșire la E60 – 10 km – 4 ore de parcurs (marcaj banda albastra)
    5. Cheile Turzii – Sat Tureni – Casele Micești – Cabana Făget Pădure – Cabana Făget Izvor – Baza Sportivă Unirea (Manaștur, Cluj) Cluj – 29 km – 10 ore de parcurs (marcaj banda rosie)
    6. Sens giratoriu Turda (p-ta Romana) – Dealul Hodinis – Cheile Turzii Cabana – 2-3 ore de parcurs – (marcaj Crucea Rosie)
    7. Cheile Turzii – Dealul Mănăstirii (versantul drept) – Mănăstirea Petridului – Raul Arieș cu pod la Plăiești – Sat Moldovenești – Colții Trascăului – Sat Remetea (marcaj banda roșie)

    Turiștii experimentați și pasionați de aventură pot practica alpinismul și zborul cu parapanta, din primăvară până toamna.

017

Comments are closed.