Știri externe

3 cutremure de 7.4 grade, 4.9 grade și 6.7 grade au zguduit Rusia. Este dezastru total

Trei cutremure extraordinar de puternice au lovit Rusia. Cel mai recent a fost de 7.4 grade, primul cutremur a avut 6.7 grade și al doilea 4.9 grade.

UPDATE – A mai avut loc un cutremur de 7.4, autoritățile din Rusia evalueaza victimele și pagubele.

UPDATE – Un al doilea cutremur de 4.9 a lovit Rusia

Știrea inițială: Cutremur de magnitudine 6,6 în Kamceatka. Este Moscova în pericol? Avertismentul unui expert

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit duminică regiunea Kamceatka, în extremul orient al Rusiei, conform Centrului German de Cercetare pentru Geostiințe (GFZ). Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, iar inițial a fost raportat cu magnitudinea de 6,2.

Risc seismic real în Rusia? Răspunsul expertului

Într-un interviu pentru RBC-Ucraina, Dmytro Hryn, doctor în științe fizico-matematice și cercetător principal la Institutul de Geofizică S.I. Subbotin, a declarat că Moscova nu se află în pericol în fața unui cutremur devastator. Deși unele zone din Rusia sunt seismice, capitala se află pe o platformă geologică stabilă.

„Din păcate, nu”, a spus Hryn ironic, când a fost întrebat dacă un cutremur ar putea distruge Moscova. El a explicat că cele mai afectate regiuni de activitate seismică sunt Caucazul de Nord, Extremul Orient Rus, regiunea Baikal și Munții Altai.

De ce nu sunt clădirile vechi pregătite pentru cutremure mari

Standardele de construcție din perioada sovietică erau concepute pentru a rezista unor cutremure de până la magnitudinea 5. În prezent, unele dintre cele mai puternice cutremure din lume se produc în America de Sud, în special în Chile și Peru, unde sunt frecvente magnitudini între 8 și 9.

Aceste diferențe în standardele de construcție ridică semne de întrebare legate de siguranța clădirilor vechi în zonele cu risc seismic.

Pericolul real: topirea permafrostului din Siberia

Dmytro Hryn a atras atenția asupra unei alte amenințări majore: schimbările climatice. Aproximativ 65% din teritoriul Rusiei se află în zone de permafrost, unde solul nu este solid, ci format din straturi de gheață ce pot avea între 5 și 20 de metri grosime, iar în unele locuri chiar peste 1 kilometru.

„Solul se topește, apar prăbușiri, iar daunele economice sunt deja uriașe”, avertizează cercetătorul. El susține că Rusia accelerează intenționat topirea gheții din regiunea arctică, inclusiv prin incendierea pădurilor, pentru a deschide Ruta Mării Nordului – o cale maritimă pe coasta nordică a Rusiei.

În prezent, navele rusești sunt obligate să folosească Canalul Suez pentru a ajunge în Europa și Asia, însă accesul la ruta arctică ar reprezenta un avantaj strategic major.

Moscova, ferită de cutremure puternice

Hryn explică faptul că Moscova se află pe Platforma Est-Europeană, departe de zonele active seismic. Chiar dacă seismele din Europa pot fi resimțite uneori în capitală – cum a fost cazul în 1977 – acestea nu prezintă un pericol real.

Cutremurul din Kamceatka readuce în atenție riscurile seismice ale Rusiei, însă Moscova rămâne, potrivit experților, o zonă relativ sigură. Adevărata provocare pentru viitorul Rusiei pare a fi topirea permafrostului siberian, cu implicații economice și geopolitice de amploare.

069
Vlad Patrik
Vlad Patrik este un tânăr jurnalist cu 10 ani experiență în presa online. S-a alăturat echipei fresh24.ro în luna aprilie 2025

    Comments are closed.