Astăzi, pe data de 9 martie 2024, este o răbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Sunt celebrați Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Iată ce rugăciune trebuie să rostești în această zi sfântă!
Ce rugăciune să rostești de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia
Următoarea rugăciune trebuie rostită astăzi, pe data de 9 martie, deoarece sunt celebrați Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia:
„Cu adevărat, ai înmulţit belşugul Bisericii Tale, Doamne, dăruind acesteia făptuiri de multe feluri şi împodobind-o cu nenumărate cuvinte sfinte, hărăzite mucenicilor spre e, lor pomenire. Drept aceea, binecuvântăm milostivirea Ta atotbună, revărsată asupra noastră, prin care ai binevoit şi astăzi a ne face pe noi părtaşi praznicului preacinstit al celor patruzeci de Mucenici ai Tăi, ocrotitorii preaneînfricaţi ai Ortodoxiei şi apărătorii cei cu dumnezeiesc cuget ai Adevărului, pe care nici înţelepciunea stăpânilor tirani, nici chinurile gerului celui ucigător nu i-au spăimântat, al căror număr, atunci când imul din sfânta ceată a celor patruzeci s-a lepădat de credinţa creştină, Tu l-ai întregit numaidecât cu încă un vrednic sfânt martir.
Drept aceea, precum ai umplut de lumină ceata acelor preasfinţi cu cununi deopotrivă la număr, spre a străluci cu scânteieri asemenea razelor stelelor, ne învredniceşte şi pe noi de fericirea lor, primindu-ne slavosloviile închinate de bunăvoie Tie şi credinţei [ortodoxe] în fiecare zi.
Cu Harul şi cu îndurările şi cu iubirea de oameni ale Unuia-Născut Fiului Tău, cu Care bine eşti cuvântat, dimpreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.
Astăzi, pe 9 martie, sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară
Astăzi, pe data de 9 martie 2024, se marchează simultan celebrarea celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară, un eveniment neobișnuit în calendarul ortodox, care aduce împreună aceste sărbători.
Ziua următoare, data de 10 martie, este dedicată Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și marchează începutul perioadei de post înaintea Paștelui, cunoscută și ca perioada de abținere de la carne.
Coincidența ca Moșii de Primăvară să cadă în aceeași zi cu Moșii de Iarnă este un fenomen rar. Moșii de Iarnă semnalează startul a șapte sâmbete consecutive dedicate memoriei celor decedați, tradiție ce culminează în Săptămâna Mare. Această perioadă este marcată de credincioși și de Biserica Ortodoxă printr-o serie de ritualuri religioase, incluzând Parastasul și Sfânta Liturghie, pentru a-i comemora pe cei plecați dintre noi.