Metoda principala de validare a vechimii in munca in astfel de circumstante este obtinerea unei adeverinte de vechime. De la data de 28 noiembrie 2016, angajatorii, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa intocmeasca acest document in momentul incheierii unui contract de munca. Nerespectarea acestei obligatii atrage amenzi considerabile, cu valori cuprinse intre 100 si 3000 de lei.
Orice salariat are dreptul de a solicita o adeverinta de vechime, iar angajatorul are la dispozitie 15 zile pentru a o elibera, incepand de la data cererii. Deja din anul 2011, evidenta activitatii salariale se realizeaza electronic in Registrul Revisal, accesibil online.
„(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate“
In situatia in care angajatorul nu poate elibera adeverinta din motive obiective, salariatul poate solicita documentul la inspectoratul teritorial de munca din zona in care firma respectiva isi desfasoara activitatea, achitand o taxa de 20 de lei pe document.
Daca persoana in cauza a ramas fara cartea de munca si angajatorul nu mai exista, acest lucru nu inseamna ca nu mai poate demonstra vechimea. In aceste situatii, Casa de Pensii poate emite decizii de pensie pe baza datelor care atesta perioadele de cotizare. In plus, hotararea judecatoreasca prin care se recunoaste vechimea poate fi obtinuta prin implicarea justitiei.
In lipsa altor dovezi privind vechimea in munca sau activitatea in diferite domenii, persoana interesata poate actiona in judecata custodele arhivei. Astfel, chiar si fara cartea de munca, salariatul poate primi o adeverinta constatatoare a raportului de munca conform informatiilor furnizate de adevarul.ro.