Persoanele care în timpul activității nu au cotizat suficient la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru că au muncit la negru”, primesc totuși o pensie minimă garantată de stat. De la 1 ianuarie, aceasta s-a majorat de la 1125 de lei la 1281 de lei, fiind indexată cu rata inflației.
Potrivit legislației în vigoare, persoanele care obțin venituri din pensie (cuvenit sau aflat în plată) care se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, primesc 1281 de lei pe lună.
Condiții pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:
– calitatea de pensionar al sistemului public de pensie (minim 15 ani sau și mai puțin dacă pot cumpăra vechime în muncă-maxim 6 ani)
– domiciliul în România
– nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1000 de lei.
– românii care beneficiază prin cumul de unul sau multe drepturi de pensie din sistemul public sau alte sisteme, la acordarea indemnizației sociale pentru pensionari se va avea în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale acestor venituri, potrivit antena3.ro
Astfel, pensionarii care obțin venituri din pensie publică sau privată ori alte plăți, nu vor putea beneficia de indemnizație socială pentru pensionari dacă suma totală a acestor venituri trece de 1.000 de lei.
Cei care beneficiază e pensie socială au primit la începutul anului 151 de lei în plus față de anul trecut: o indexare cu rata inflației de 13,8%.
Astfel, pensia minimă în România, după recalcularea din data de 1 septembrie, va ajunge la 1.276 lei.
Potrivit datelor oficiale ale Casei de Pensii, 1,84 de milioane de pensionari trăiesc din această indemnizație socială (dintr-un număr total de 4,5 milioane).