Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un avertisment de ultim moment! Furtuna Renata se îndreaptă spre România. Meteorologii din țara noastră anunță ploi, frig şi vijelii puternice.
Avertisment al Administrației Naționale de Meteorologie de ultim moment! Furtuna Renata se îndreaptă spre țara noastră. După valul de căldură, acum se anunță ploi, frig şi vijelii puternice.
Avertisment ANM de ultim moment! Furtuna Renata se îndreaptă spre România
Administrația Națională de Meteorologie a emis un avertisment pentru întreaga țară, pe măsură ce furtuna Renata se apropie de România. Un front de aer rece, însoțit de ploi torențiale, frig și vijelii puternice, traversează Europa de la vest la est și se îndreaptă spre țara noastră.
După ce temperaturile au atins recorduri istorice în dimineața zilei de 15 aprilie, urmează o răcire bruscă și accentuată, cu diferențe termice de până la 20 de grade Celsius. Fenomenele meteo extreme afectează deja Franța, unde 14 departamente se confruntă cu avertizări cod galben și portocaliu din cauza vântului extrem de puternic.
Depresiunea Renata, formată în largul coastei Scoției, se îndreaptă acum către centrul Europei, generând o perturbare extrem de activă. Regiunile din Normandia, Hauts-de-France și Grand Est sunt amenințate de averse abundente, vijelii și rafale de vânt intense, cu viteze de până la 100-110 km/h.
Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți și să ia măsuri de siguranță înainte de a se confrunta cu condiții meteorologice periculoase. Se așteaptă ca furtuna Renata să aducă schimbări semnificative în vremea din România, cu impacturi importante asupra traficului și activităților în aer liber.
Este cod roşu de furtuni în Croaţia
În Croația, meteorologii au emis o avertizare cod roșu de furtuni, prognozând rafale de vânt cu viteze ce pot depăși 110-120 km/h. Alertele pentru fenomene meteorologice severe vor fi active și în Germania, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Slovenia, Bosnia și Grecia.
Cum va fi vremea în Europa astăzi
Într-o zonă extinsă din Elveția și Austria, traversând nordul Ungariei, Cehia și Slovacia până în Ucraina, instabilitatea atmosferică va aduce averse torențiale, fenomene electrice locale și posibile grindine izolate.
Vântul va suferi intensificări în majoritatea regiunilor, iar cantitățile de precipitații vor fi semnificative. În sudul Europei se va simți o căldură semnificativă, neobișnuită pentru mijlocul lunii aprilie, în timp ce în țările centrale se va instala o răcire a vremii.