Rodion Gheorghiță, sculptorul craiovean care refăcea operele pierdute ale lui Constantin Brâncuși, s-a stins din viață, în urmă cu patru zile.
Rodion Gheorghiță s-a născut în anul 1950, în Craiova, Dolj. A urmat Institutul de Arte Plastice din București, pe care l-a absolvit în anul 1974 cu media 10, fiind șef de promoție. Lucrarea de diplomă pe care a realizat-o a fost o statuie din piatră compusă din trei elemente, iar aceasta reprezenta o meditație asupra orașului dunărean Orșova, unde este amplasată și astăzi. Ulterior, el a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Cum a murit sculptorul Rodion Gheorghiță
Rodion Gheorghiță s-a stins din viață luni, 28 aprilie 2024, în urma unui accident vascular cerebral, după un periplu trist în spitalele craiovene. Sculptorul ar fi împlinit în această vară vârsta de 74 de ani.
Cea mai recentă expoziție a sa a fost văzută anul trecut, la Biblioteca Națională din Torino, unde a putut fi admirată o colecție impresionantă de sculpturi realizate după operele pierdute ale lui Constantin Brâncuși.
În plus, artistul s-a inspirat de la cei mai mari sculptori români, printre care Gheorghe Anghel, Oscar Han, Corneliu Medrea sau Ion Irimescu.
„Arta modelajului îți poate permite ca sculptor să reprezinți orice trăsătură, expresivitate ce în final coduce la transpunerea în bronz. Bronzul a fost folosit încă din antichitate la realizarea celor mai diverse forme, înccepând cu portrete, busturi, ansambluri de personaje și ecvestre. El nu are nici o opreliște în a realiza orice fel de lucrare indiferent de complexitate, ceea ce nu se poate în piatră sau marmur”, spune Rodion Gheorghiță, într-una din cărțile sale.