Știri

Lucrul pe care nu ai voie să-l faci în Duminca Tomii. E mare păcat. Aduce ghinion celui care nu îl respectă…

Obiceiul care e complet interzis în Duminica Tomii. Se spune că aduce un mare ghinion celui care nu îl respectă pe 12 mai.

Lucrul pe care nu ai voie să-l faci în Duminca Tomii. E mare păcat. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt tradițiile importante de care țin cont credincioșii an de an în ultima zi din Săptămâna Luminată.

Obiceiul care e complet interzis în Duminica Tomii. Se spune că aduce un mare ghinion celui care nu îl respectă pe 12 mai

Obiceiul care e complet interzis în Duminica Tomii. Se spune că aduce un mare ghinion celui care nu îl respectă pe 12 mai. Creștinii ortodocși dau o foarte mare importanță acestei zile care pică la o săptămână după Înviere.

Se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi de mare sărbătoare, trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. Având în vedere acest aspect gospodinele trebuie să știe că nu se bagă rufe la spălat.

De asemenea, nu se coase și nu se calcă. O veche tradiție ne amintește că este bine să lăsăm curățenia casei pe o altă dată. Duminica este o zi de odihnă cu atât mai mult acum când este pomenit Toma Necredinciosul, unul dintre Apostolii Mântuitorului.

Sfântul a avut îndoieli cu privire la Învierea lui Iisus Hristos până nu i-a atins semnele rănilor de pe corp. Pe de altă parte, Duminica Tomii este dedicată celor trecuți în neființă pentru care se dau de pomană diverse preparate culinare.

În plus, se aprind lumânări pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele regiuni din țară femeile obișnuiesc să dea drumul pe apă unor bărcuțe cu pachete cu pomeni care au fost sfințite înainte de preot, la slujba de la Biserică.

Copiii împletesc coșuri din nuiele în care sunt puse ouă roșii, care au fost sfințite la rândul lor. Acestea aduc binecuvântare și alinare sufletelor celor plecați dintre noi. Duminica Tomii este încărcată cu tradiții și are o semnificație profundă pentru credincioși.

În altă ordine de idei, Duminica Tomii mai este cunoscută și drept Paștele Morților sau Paștele Blajinilor. Se spune că Blajinii sunt oameni pașnici, incapabili de a face rău cuiva, fiind anunțați de sosirea Paștelui prin intermediul ouălor roșii.

Mai exact, află prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea e pomenită la o săptămână distanță pentru că descoperă târziu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Rugăciune către Sfântul Apostol Toma
„O, Preasfinte Apostole al lui Hristos, cel ce îndoielnic şi zăbavnic te-ai arătat spre adeverirea desăvârşită a dumnezeieştii Taine a Învierii Domnului şi a preaslăvirii Preacuratei Sale Maici, cel ce în viaţa ta şi după moarte făcător de minuni te-ai arătat şi cu mucenicească cunună te-ai încununat, apără turma lui Hristos de toată rătăcirea şi îndoiala

Pe noi, cei zăbavnici cu inima, ne întăreşte pe piatra mărturisirii Sale; cu rugăciunile tale dă tămăduire rănilor sufletelor şi trupurilor noastre şi ne mijloceşte mântuirea la sfârşitul vieţii noastre. Amin”.

0144
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.