Se dau 300 de lei! Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, acești elevi vor beneficia de bursa de reziliență. Iată ce reprezintă aceasta și cine va o va putea primi.
Măsura a fost adoptată în cadrul Ordonanței de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023.
Setul de reglementări vizează sprijinirea elevilor pentru a-și continua cursurile școlare. Astfel, se garantează dreptul elevelor gravide sau al elevilor părinți să beneficieze de prioritate la transferul într-o unitate de învățământ care oferă nivelul antepreșcolar pentru a putea înscrie copiii. În plus, în cazul în care se confruntă cu dificultăți financiare, acești elevi vor putea participa la cursuri și vor primi sprijin din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
În plus, se stabilește că elevii din unitățile de învățământ special care nu pot utiliza mijloacele de transport în comun vor avea dreptul la o sumă forfetară.
Se introduce o prevedere importantă prin care se instituie bursa de reziliență în valoare de 300 de lei lunar, ca formă de stimulare a elevilor pentru a încuraja progresul în învățare.
Bursele de reziliență sunt acordate și elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice care sunt școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul programului „Școala din Spital” sau la domiciliu.
Aceste burse sunt disponibile în anul școlar imediat următor întoarcerii lor în unitatea de învățământ la care au fost inițial înmatriculați.
Mai mulți beneficiari de bursă socială
De asemenea, se extinde aria de beneficiari ai bursei sociale în valoare de 300 de lei lunar, incluzând elevii cu vârsta de până în 30 de ani, care nu sunt angajați pe piața muncii și sunt înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.
În paralel, bursa de merit este de 450 de lei pe lună.
O altă reglementare importantă se referă la cazul în care un cadru didactic este investigat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică. Pe durata cercetării penale, acesta nu va preda elevilor direct implicați, păstrând totuși drepturile salariale corespunzătoare.
Modificări pentru învățământul universitar
Ordonanța de urgență conține și modificări semnificative pentru învățământul universitar:
Se clarifică cadrul legal prin care Ministerul Educației poate acorda anual burse pentru studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat, pentru studii postuniversitare și postdoctorale, pentru stagii de cercetare în străinătate, din fonduri constituite în acest scop, prin hotărâre a Guvernului. Aceste burse se obțin prin concurs organizat la nivel național.
Se reglementează acordarea burselor românilor de pretutindeni, având în vedere că la nivelul instituțiilor de învățământ superior de stat din România, studenții români de pretutindeni au performanțe academice foarte bune, ținând cont de contextul politicii Guvernului României de sprijinire a comunităților de români de pretutindeni.