Păcănelele au reapărut în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori, spre nefericirea familiilor care au rude dependente de jocurile de noroc.
De la sfârșitul lunii aprilie, sălile de jocuri de noroc au fost interzise în localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Ele își puteau continua activitatea, doar dacă să mutau în orașe mai mari. „Minunea” a durat doar patru luni.
Totul a revenit ca înainte, după ce patronii sălilor de jocuri de noroc au cerut instanțelor de judecată să le permită continuarea activității până la expirarea licențelor, pentru care au plătit taxe de sute de mii de euro către statul român. Potrivit lor, noile reguli nu le permit să-și recupereze investiția. Opt patroni au câștigat în prima instanță.
În Sinaia, județul Prahova, de exemplu, locuiesc doar 9.000 de locuitori. Totuși, două săli de jocuri s-au redeschis. Patronii și-au recâştigat dreptul de a funcţiona până la expirarea licenței. În prezent, licența anuală de organizare a jocurilor de tip slot-machine costă 150.000 de euro pe an.
Pentru fiecare aparat, taxa de viciu se ridică la 500 de euro pe an. Sălile de jocuri de noroc trebuie să plătească și o garanție de o jumătate de milion de euro.
„Da, sunt acţiuni deschise de anumite societăţi împotriva ONJN. Au fost admise de instantă.
Noi avem obligaţia să contestăm decizia instanţei, am făcut lucrul acesta și aşteptam acuma”, a declarat președintele Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, Gheorghe Gabriel Gheorghe, pentru ProTV.
Despre Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este o agenție a guvernului român care se ocupă de reglementarea și supravegherea jocurilor de noroc. A fost creat printr-o ordonanță din 2013 și funcționează conform unor reglementări specifice actualizate ulterior.
Rolul principal al acestui oficiu este să gestioneze bazele de date și sistemele informatice pentru a reduce evaziunea fiscală în domeniu și pentru a crește veniturile la bugetul de stat. Oficiul a fost înființat și pentru a actualiza regulile jocurilor de noroc, având în vedere impactul social asupra unor grupuri vulnerabile și pentru a preveni dependența de jocuri de noroc, protejând în același timp minorii.
Printre obiectivele principale ale Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc se numără reglementarea corectă și transparentă a sectorului, combaterea jocurilor de noroc ilegale prin întărirea instrumentelor de detectare și sancționare a operatorilor ilegali, și promovarea unor servicii legale și sigure în acest domeniu