Magazin

Cum se scrie corect: „confort” sau „comfort”? Greșeala pe care o fac zilnic mii de români

Este un cuvânt pe care mii de români îl folosesc zi de zi, însă nu mulți sunt cei care știu care este, de fapt, forma corectă a termenului. Prin urmare, este momentul să aflăm cum se scrie corect. Este „confort” sau „comfort”?

Apropierea consoanelor sonore „m” și „n” de consoana surdă „f”, poate duce uneori la pronunții greșite. Este și cazul celor doua variante „confort” și „comfort”. Tu știi care este, de fapt, forma corectă a cuvântului?

Bineînțeles, acum, în epoca digitală, cuvintele englezești își găsesc tot mai des loc în vocabularul nostru, iar acesta este încă un motiv pentru care termenul îi induce pe mulți în eroare, căci „comfort” este forma din engleză. Dar, el vine din franceză, derivând din cuvântul „conforter“, care înseamnă „a consola”. Așadar, de aici și confuzia, mulți folosesc „comfort”, în timp ce alții spun „confort”. Deci, până la urmă, cum este corect?

„Comfort” sau „confort”?
Deși am avea tentația să considerăm „comfort” ca fiind varianta corectă, din punct de vedere al construcției sale, gramatica limbii române ne spune că, de fapt, forma corectă este „confort”. Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, pluralul substantivului neutru confort este „conforturi”, iar definiția lui este: totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică.

Poate că și tu ai auzit în jurul tău persoane spunând „comfort”, însă, aceasta nu este forma corectă. Deși se poate ca din cauza felului în care se aude pronunția, tendința să fie aceea de a scrie „comfort”, totuși, singura variantă acceptată în limba română este „confort”, cu „n”.

De altfel, nu este singurul termen care îi pune pe români în dificultate. Una dintre dilemele frecvente în rândul vorbitorilor de limbă română este legată de cuvântul „bancnotă”, care este adesea scris greșit sub forma „bacnotă”. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, cuvântul corect este „bancnotă”.

Așa că, atunci când folosiți orice cuvânt, și nu sunteți sigur, poate ar fi cazul să consultați DEX-ul. Așa veți scăpa de momentele posibil penibile de exprimare și scriere.

051
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.