Ingrediente
550 g faina
25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata)
80 g zahar
3 oua
200 ml lapte
un varf de lingurita de sare
vanilie
4-5 linguri de ulei
zahar pudra vanilat pentru decor
Reteta de gogosi rasucite este una dintre preferatele noastre. Se fac usor, sunt pufoase, aromate cu multa vanilie si va invit sa le incercati macar o data.
Cerneti faina intr-un bol, faceti o gropita in mijlocul ei si puneti drojdia amestecata cu o lingurita de zahar si 3-4 linguri de lapte cald (din cantiitatile date). Acoperiti cu un strat fin de faina si lasati sa creasca in jur de 10 minute.
Intre timp bateti ouale cu sarea, zaharul si vanilia, adaugati zaharul si bateti bine pana cand acesta se dizolva.
Dupa ce drojdia a crescut, puneti in bol compozitia de oua si laptele cald. Amestecati cu o lingura, apoi incepeti sa framantati aluatul, incorporand putin cate putin uleiul. Framantati vreo 10 minute aluatul trebuie sa fie moale dar nelipicios.
Acoperiti bolul si lasati luatul la dospit o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Transferati apoi aluatul pe masa de lucru, intindeti un dreptunghi si taiati-l in fasiute. Din fiecare fasiuta formati un snur pe care il rasuciti si impletiti in doua. Acoperiti-le cu un prosop si mai lasti-le 15 minute la dospit.
Prajiti gogosile in baie de ulei la foc mic-mediu pana se rumenesc frumos. Soateti-le apoi pe servetele absorbante si apoi tavaliti-le prin zahar pudra vanilat.
Incercati si voi reteta de gogosi rasucite, sunt grozav de bune, pufoase si aromate. Pofta buna!