Media

Marele dirijor Gheorghe Stanciu s-a stins din viață

Doliu la Opera din Iași! Marele dirijor Gheorghe Stanciu s-a stins din viață la 73 de ani. În anul 2015 a fost distins cu „Premiul pentru întreaga activitate” .

Veste tristă pentru iubitorii de muzică clasică! Marele dirijor Gheorghe Stanciu s-a stins din viață joi, 29 februarie 2023, la Constanța. De-a lungul carierei sale, maestrul a dirijat numeroase titluri de operă și balet atât la Opera din Iași, cât și la Teatrul Național de Operă și Balet Constanța.

În această după-amiază, trupul neînsuflețit al maestrului a fost depus la Cimitirul Central.

Potrivit ziuadeconstanta.ro, înmormântarea lui Gheorghe Stanciu va avea loc conform următorului program: sâmbăta la orele 18 se vor citi Stâlpii. Duminica, sicriul cu trupul neînsuflețit al maestrului va fi adus la teatru.

Gheorghe Stanciu s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani

Gheorghe Stanciu s-a născut la Galați, pe data de 3 august 1950. Și-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de Muzică și apoi a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Iași la secția Pedagogie-violoncel și Compoziție muzicală-dirijat orchestră. A fost îndrumat de mari profesori, printre care și Ion Baciu. A studiat violoncelul, pedagogie instrumentală. Ulterior, a urmat multe cursuri de măiestrie dirijorală, printre care și cu maestrul Sergiu Celibidache.

Maestrul Gheorghe Stanciu a fost o prezență emblematică în lumea muzicii. A strălucit pe scenele internaționale, ducând faima artei dirijorale românești în afara granițelor.

„Am aflat cu mare întristare vestea mutării în veșnicie a maestrului Gheorghe Stanciu.

Născut la Galați, la 3 august 1950, și-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de Muzică și apoi a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Iași la secția Pedagogie-violoncel și Compoziție muzicală-dirijat orchestră. A studiat cu nume de referință ale baghetei precum Ion Baciu și Sergiu Celibidache, desăvârșindu-se în arta dirijorală. În 1976, se stabilește la Constanța, la Teatrul Liric, unde începe o strălucită carieră dirijorală în muzica de operă și balet.

♫ Dirijorul Gheorghe Stanciu a strălucit pe scenele internaționale, ducând faima artei dirijorale românești peste hotare. Amintim aici câteva repere din cariera sa: la Roma a dirijat mai multe spectacole cu baletul 𝘚𝘱𝘢̆𝘳𝘨𝘢̆𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘯𝘶𝘤𝘪 de P.I. Ceaikovski, în interpretarea unui colectiv al renumitului Teatrul Balșoi din Moscova și tot aici patru producții grandioase de 𝘛𝘰𝘴𝘤𝘢. În 2001 a fost invitat să dirijeze la Vatican, într-un concert grandios. A susținut lungi și dificile turnee în Anglia cu opera 𝘈𝘪𝘥𝘢 și alte titluri de referință din repertoriul de operă.

🪄La Opera din Iași, maestrul Stanciu a dirijat numerose titluri de operă și balet și a fost distins în anul 2015 cu „Premiul pentru întreaga activitate” la Gala Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a.
Colectivul Operei ieșene transmite sincere condoleanțe familiei!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

091
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.