Știri

Verdictul în litigiul cu Roșia Montană. Ce au decis judecătorii. România trebuie să primească înapoi milioane de dolari

UPDATE: 9 martie 2024, ora 08:51

Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.

Potrivit ICSID – Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.

„… Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (…) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți”, se spune în decizia instanței.

Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

Decizia ICSID: România trebuie să primească de la Gabriel Resources bani reprezentând cheltuieli de judecată și arbitraj

„România a câștigat acest proces cu Roșia Montană. Nu va mai plăti niciun prejudiciu către canadienii de la Gabriel Resources.

Este o decizie neașteptată. Mai mult, firma care ar fi trebuit să facă exploatarea la Roșia Montană și care pretindea României achitarea unui prejudiciu de aproximativ 7 miliarde de dolari este acum obligată de instanța de arbitraj – ICSID – să achite cheltuielile de judecată.

Este, într-adevăr, o decizie neanticipată de Guvernul de la București.

Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) se va pronunța vineri în procesul intentat României de către Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care zona a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Miza acestui litigiu sunt despăgubirile de câteva miliarde de dolari pe care România ar putea fi forțată să le plătească către Gabriel Resources, pragul maxim fiind de 6,7 miliarde de euro, conform lui Boloș.

Boloș a spus, joi, că decizia în acest litigiu va fi pronunțată vineri, iar în funcție de aceasta va fi stabilită strategia de negociere a statului român.

„Perspectiva de a schimba decizia este destul de mică”

„Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrară internațională.

Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează apoi să ne formulăm strategia de negociere și, în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a declarat ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă va mai fi posibilă o cale extraordinară de atac din partea statului român, a răspuns: „Este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid. Așa sunt uzanțele instanțelor arbitrare internaționale și perspectiva aceasta de a schimba decizia care se va pronunța vineri, (…) în urma discuțiilor cu juriștii, este destul de mică”, a conchis Marcel Boloș.

Ce va urma după decizia Tribunalului de arbitraj?

Ministrul Finanțelor spune că speră ca modalitatea în care va fi aplicată decizia privind plata de despăgubiri de către statul român să poată fi convenită între comisia interministerială și titularii deciziei, adică compania minieră:

„După ziua de mâine, se comunică oficial decizia, există apoi o perioadă de acomodare, de maximum 30 de zile, timp în care se stabilește ce este public, ce este secretizat din decizie. Apoi urmează pașii de negociere, sper (…)
Dacă nu va exista o cale de dialog, se vor urma căile legale de executare silită. Am menționat că avem o strategie de negociere, pe care sper că o vom putea pune în aplicare”.

„Astfel de cheltuieli care sunt considerate extraordinare din perspectiva Eurostat pot să aibă un regim aparte. La socoteala pe care o facem pentru ținta de deficit să tratată ca o cheltuială extraordinară.”

„Modalitate în care se va pune în aplicare decizia trebuie să fie ca urmare a unei discuții între comisia interministerială și titularii acestei decizii, dacă există o cale de dialog. Dacă nu, se vor urma căile legale de executare silită. Eu sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluție de a duce la bun sfârșit decizia. Să vedem care va fi rezultatul acestei strategii de negociere.”

„Avem o strategie de negociere pe car eo vom pune în aplicare la momentul în care va începe dialogul.”

„Au cerut maxim 6,7 miliarde euro și minim ceea ce au investit: 1 miliard euro. În acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care îl vom avea.”

„Dacă decizia nemonetara în care statul este obligatiat să continue investitia, va trebui să facem demersuri legale pentru a prelungi licența de exploatare a resurselor de aur.”

0164
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.