Știri

Atenţie, români: când expiră, de fapt, tichetele de masă. Cum trebuie folosite ca să nu pierzi banii

Conform legii, toate tichetele de masă sunt emise exclusiv în format electronic, dar, similar cu varianta tradițională pe hârtie, acestea au o perioadă de valabilitate. Prin urmare, este esențial ca banii destinați achiziţiei de produse alimentare să fie cheltuiți în cadrul perioadei de valabilitate pentru a evita pierderile.

Atenţie, români: când expiră, de fapt, tichetele de masă. Atunci când tichetele de masă expiră, emitentul le retrage automat de pe card, iar posesorul rămâne fără acești bani. Această prevedere este stipulată în Legea 165/2018, care specifică că tichetele de masă trebuie emise exclusiv în format electronic.

Astfel, pentru a fi valabile, tichetele de masă trebuie să fie înregistrate pe suport electronic conform specificațiilor legale. Cardul sau suportul electronic trebuie să conțină informații esențiale, precum numele și adresa emitentului, perioada de valabilitate a tichetului, restricțiile privind achiziționarea de produse alcoolice sau de tutun, precum și numele, prenumele și codul numeric personal al angajatului care beneficiază de tichetul de masă.

Este important de reținut că tichetele de masă pot fi utilizate doar în România, în limita perioadei de valabilitate și nu ar trebui folosite pentru achiziționarea produselor alcoolice sau a țigărilor. De obicei, aceste tichete sunt valabile în anul calendaristic în care au fost emise, cu excepția celor emise între 1 noiembrie și 31 decembrie, care pot fi utilizate și în anul următor, până pe 31 decembrie.

De asemenea, este recomandat să fiți atenți la data de expirare înscrisă pe card, care poate fi similară cu cea a unui card bancar obișnuit. În general, către sfârșitul anului, companiile care emit tichete de masă trimit notificări prin e-mail pentru a reaminti utilizatorilor să utilizeze sumele disponibile pe card.

Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea nominală a unui tichet de masă a fost stabilită la un plafon maxim de 40 de lei, fiind astfel majorată față de limita anterioară de 35 de lei pe zi. Această modificare va permite și persoanelor cu venituri nete peste 8.000 de lei să beneficieze de tichete de masă.

Potrivit unor analize, se estimează că piața tichetelor de masă va atinge un nivel de 7 miliarde de euro în 2024, o creștere atribuită și majorării valorii maxime a tichetelor.

032
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.