Știri

A fost Cutremur în România. Este al doilea seism, în ultimele 24 de ore

Cutremur în România, 10 aprilie 2024. Seismul s-a produs în Moldova, județul Vrancea.

Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 pe Richter s-a produs astăzi, la ora 9:54, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul a avut loc la adâncimea de 75,3 kilometrii, la 35 kilometri nord-vest de Focşani, 71 kilometrii nord de Buzău, 75 kilometri est de Sfântu-Gheorghe, 86 kilometri sud-vest de Bârlad, 87 kilometri sud de Bacău şi 90 km est de Braşov.

Acesta a fost simțit de cetățenii din Sectorul 6 din București, la 163,94 kilometri distanță, din județul Buzău 74,97 de kilometri distanță și Ilfov, la 160, 59 kilometri distanță, potrivit infp.ro.

De la începutul lunii aprilie, în România s-au înregistrat zece cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3,4 pe Richter.

Judeţul din România în care au fost peste 80% din cutremure, în 2023. Nu este Vrancea

Asigurarea obligatorie pentru inundații, cutremure și alunecări de teren s-a dovedit cea mai sigură și rapidă modalitate de a salva bugetul familiei într-o situație de dezastru.

În februarie 2023, în județul Gorj, s-au produs 960 de cutremure în doar 10 zile, cel mai puternic având magnitudinea de 5,7 grade. A fost ceva ce nici locuitorii, nici seismologii nu mai văzuseră până atunci.

Șocul a fost imens pentru cei care s-au trezit că nu mai pot locui în casele distruse de seisme și nu au nici bani pentru reparații.

În comuna Arcani din Gorj, peste 250 de case au fost afectate. Printre ele și locuința unui bătrân de 94 de ani al cărui fiu a avut grijă să o asigure din timp.

„La cutremurul de la Gorj, au fost avariate vreo 3200 de locuințe care au fost reparate cu banii din asigurări, în condițiile în care în județul Gorj doar 9% din locuințe erau asigurate la momentul cutremurului.

Vă dați seama, în realitate, câte case au fost avariate pentru care nu există niciun fel de despăgubire”, a spus Cosmin Tudor, director general adjunct Paid.

Anul trecut, la întoarcerea din vacanță, corespondentul din Gorj Antena 3 CNN, Gabriela Mladin, și-a găsit zidurile casei fisurate după cutremure.

„Am observat inițial în exteriorul clădirii că au apărut câteva fisuri. De fapt, ce ne-a atras atenția a fost gardul.

Imediat cum am intrat în locuința noastră, gardul era foarte fisurat, pe gard însă nu aveam asigurare și apoi la o verificare mai atentă am văzut acele fisuri în exteriorul clădirii.

Despăgubirea pe care eu am primit-o este de 11.800 și da, acoperă toate aceste pagube produse în urma cutremurelor”, spune Gabriela Mladin.

„După cutremurele din Gorj și Arad, 4000 de familii și-au reparat casele cu banii din despăgubire, din asigurări.

Noi am început plățile la opt zile după cutremur, pentru cei care au adus actele repede. Ceilalți au fost despăgubiți ulterior, am plătit peste 6,5 milioane de euro”, a precizat Irinel Dinu, director daune Paid.

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, în 2023, din cele peste 4900 de cutremure care au fost înregistrate în România, aproape 4200 au avut loc doar în județul Gorj, ceea ce înseamnă aproape 80% din seisme.

Acolo, 3200 de locuințe au fost avariate și au avut nevoie de reparații.

Daunele plătite celor care au încheiat din timp polițe de asigurare împotriva dezastrelor s-au ridicat la 6,5 milioane de euro, doar în județele Gorj și Arad.

Seria de cutremure din Oltenia s-a simțit atât în plățile făcute de asigurători ca daune, cât și în vânzările de asigurări de locuință.

În Gorj, în acest moment, sunt peste 21.000 de poliție de asigurare obligatorie în vigoare, dar asta înseamnă doar 13% din locuinţe, iar în Arad, peste 46.000, adică doar puţin peste 22% din locuinţe.

049
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.