Știri

Vârsta de pensionare pentru femei. Tabelul care îți spune exact când poți depune actele

Vârsta de pensionare pentru femei. Tema vârstei standard de pensionare a stârnit dezbateri în România și în alte țări europene. Există o diversitate de standarde legale de pensionare în cadrul Uniunii Europene, cu variații notabile între statele membre. Iată un tabel care clarifică situația în ceea ce le privește pe femeile din România.

Vârsta de pensionare pentru femei. Normele legale privind momentul pensionării diferă semnificativ de la o țară la alta în cadrul blocului comunitar. Unul dintre aspectele pe care multe țări le întâmpină în prezent este reprezentat de modificările demografice, o problemă globală.

În Austria și Polonia, femeile se pot pensiona la vârsta de 60 de ani. Pe de altă parte, în Germania, Danemarca și Italia, atât bărbații, cât și femeile pot opta pentru pensie la vârsta de 67 de ani.

Există state care stabilesc vârste de pensionare diferite pentru sexe. Cu toate acestea, indiferent de aceste variații, toate sistemele de pensii din Europa se confruntă cu o problemă majoră: schimbările demografice.

Impactul negativ al îmbătrânirii populației se resimte prin dezechilibrul dintre forța de muncă activă și segmentul de vârstă înaintată. Conform proiecțiilor emise de ONU în 2015, se estimează că populația Uniunii Europene ar putea stagna la aproximativ 500 de milioane de locuitori până în 2050.

Această estimare sugerează o scădere cu aproximativ 50 de milioane de persoane în grupa de vârstă 20-64 de ani și o creștere cu 85 de milioane de persoane în categoria de vârstă de 65 de ani și peste.

Împreună cu ritmul actual slab al creșterii economice din Europa, această tendință va avea impact semnificativ asupra finanțelor publice. În România, legislația stabilea că vârsta standard de pensionare era de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

„Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, spunea legea.

Cu toate acestea, conform noilor prevederi din legea pensiilor adoptate începând cu acest an, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi gradual ridicată, până când va atinge 65 de ani.

Vă invităm să consultați acest tabel detaliat cu vârsta standard de pensionare și perioadele de cotizare necesare pentru femei, chiar aici.

Există și anumite criterii stabilite de lege pentru reducerea vârstei standard de pensionare. Acestea includ: desfășurarea activității în categoriile anterioare de muncă (grupele) I și II, îndeplinirea unor condiții speciale sau deosebite de muncă, precum și situațiile persoanelor cu handicap sau ale celor care beneficiază de pensie anticipată.

„Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiţii de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condiţiile legii”, potrivit legii.

Persoanele care se confruntă cu o dizabilitate severă, dar care au cotizat minimum o treime din stagiul complet, sunt eligibile pentru reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 ani.

Persoanele asigurate care se confruntă cu un grad sever de dizabilitate și care au contribuit cel puțin 20 de ani beneficiază de o diminuare a vârstei minime de pensionare cu zece ani.

081
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.