Este vreme extremă în cele mai multe zone ale ţării, unde temperaturile au ajuns la pragul îngheţului.
După vara grăbită, meteorologii anunţă valori sub nivelurile normale pentru această perioadă.
De Paşte însă vremea ar putea ţine cu noi, anunţă specialiştii ANM.
În perioada următoare, meteorologii anunţă temperaturi în scădere.
„În special în jumătatea nordică a țării, acolo unde maximele nu vor mai depăși 12-14 grade Celsius, cât ar trebui în mod obișnuit să înregistrăm din punctul de vedere al minimelor, iar minimele vor fi unele foarte coborâte, mai ales în depresiuni, spre -5 sau -6 grade, chiar și în Capitală o minimă de 4 grade.
Pe hărţi, observăm nuanțe de verde și chiar de galben, semn că vremea va intra într-un proces ușor de încălzire
Astfel, ne vom apropia din nou de ceea ce înseamnă maxima unei zile de vară 24-25 de grade.
Dar avem stațiuni unde înregistrăm strat de zăpadă consistent”, a spus şefa ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
Elena Mateescu, directorul ANM, prognoza meteo pentru Paşte, Florii şi 1 Mai
De Paște, însă am putea avea parte de o vreme mai călduroasă.
„Estimarea pentru următoarele patru săptămâni și mai ales și ultima intervalul 29 aprilie – 6 mai, care cuprinde perioada Sărbătorilor pascale, arată o vreme ușor mai caldă în jumătatea estică, cu abateri termice pozitive mai mari chiar în zona litoralului.
Acest lucru poate indica faptul că în perioada respectivă putem să avem o vreme în general frumoasă.
Nu excludem ca și ultima lună de primăvară, practic, care reprezintă și cea mai instabilă lună a primăverii și cea mai caldă, să aducă din nou aceste tendințe de vreme schimbătoare și cu variații semnificative”, a mai precizat Elena Mateescu.
Meteorologii anunță că tendința de creștere a temperaturilor din această perioadă anunţă începutul valurilor de căldură mai din timp.
Mihai Huştiu, ANM: Un nou val de aer rece va traversa România
„Ploile vor continua luni, de această dată pe partea de nord și nu se încheie aici acest episod mai ploios și în zilele următoare, marți, miercuri ne așteptăm ca țara noastră să fie traversată de sisteme noroase și de ploi, de această dată mai însemnat pe partea de sud-vest.
Practic, până miercuri așteptăm episoade succesive cu ploi și cantități chiar mai însemnate de apă, peste 15-20 de litri pe metru pătrat, iar la munte, ținând cont că temperaturile se mențin coborâte, așteptăm ninsori și lapoviță la peste 1.500 metri și chiar depunerea unui strat de zăpadă mai important în Carpații Meridionali.
Şi vântul este mai intens, mai ales în zilele de marți și miercuri. Vorbim de viteze mari ale vântului, de peste 60-70 km/h prin partea de sud-vest, în sudul Banatului, Carpații Meridionali.
Cu alte cuvinte, o vreme destul de capricioasă și abia de miercuri încolo vremea începe să se încălzească în partea de sud-est a țării, unde temperaturile ajung chiar la 24-25 de grade prin Muntenia, estul Munteniei și în Dobrogea.
Tendința pare a fi de încălzire în a doua jumătate a săptămânii și prin restul țării şi vom avea o vreme mai bună și sub aspectul ploilor, în sensul restrângerii acestora după ziua de joi”, a spus meteorologul ANM Mihai Huştiu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.