Știri

Ce se mănâncă în ziua de Florii. Alimente care se consumă pentru a avea noroc

Alimentele care se consumă în ziua de Florii 2024. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile pe care credincioșii le respectă în această zi importantă, care are loc cu o săptămână înainte de Paște!

Floriile sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Învierea Domnului și sunt însoțite de numeroase tradiții și obiceiuri frumoase.

Una dintre cele mai importante tradiții se referă la preparatele consumate în ziua de Florii, despre care se crede că aduc noroc.

Duminica Floriilor din 28 aprilie 2024 este zi de post pentru creștinii ortodocși, iar acest lucru înseamnă că se pregătesc mâncăruri de post, fără carne, lapte sau ouă.

În ziua de Florii, Biserica Ortodoxă oferă dezlegare la pește, invocând faptul că Iisus ar fi cerut să i se ofere pește. Există o credință că peștele consumat în această zi are puteri vindecătoare și cel care îl mănâncă va fi ferit de boli și îi va merge bine tot anul.

De Sărbătoarea Floriilor se consumă pește, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

În această zi, este dezlegare la pește, deoarece se spune că Iisus ar fi cerut să mănânce pește.

Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi intrarea lui Isus în Ierusalim, participând la Sfânta Liturghie.

După slujbă, credincioșii se întorc acasă cu ramuri de salcie sfințite, pe care le pun la icoane, la uși și la ferestre. Conform credinței populare, aceste ramuri ajută la vindecarea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Tradiția de Florii implică, curățarea și stropirea mormintelor cu apă sfințită, împodobirea crucilor cu flori de primăvară și ramuri de salcie sfințite. Se oferă pomană, cum ar fi plăcinte și gogoși, de post, pentru sufletele celor decedați.

Fetele evită să-și spele părul, iar tinerele nemăritate din Banat și Transilvania obișnuiesc să pună o oglindă și o cămașă sub un păr împletit.

Conform superstițiilor, la miezul nopții, fetele fierb busuioc în apă și își spală apoi părul cu acea fiertură pentru a avea un păr frumos și strălucitor.

În Duminica Floriilor, fetele care doresc să se mărite scot la soare zestrea pentru a-și chema ursitul. Bătrânii spun că este interzis să-ți speli capul, altfel vei încărunți prematur; dacă totuși este necesar, se folosește doar apă sfințită.

Dacă nu respecți tradițiile de Florii, se spune că vei căpăta pistrui. Cine se unge cu salcie sfințită deasupra mijlocului va fi ferit de dureri, iar cine mănâncă trei frunze de salcie sfințită nu va avea dureri de gât.

Salcia are și utilizări comerciale; animalele sunt atinse cu salcie înainte de a fi vândute la târg pentru a atrage cumpărătorii.

Frunzele de salcie sunt folosite pentru a îndepărta furtunile și grindina. Vara, în timpul vremii nefavorabile, se ard frunze de salcie pentru a îndepărta trăsnetele și fulgerele. Nu se muncește în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul.

037
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.