Știri

Cum arăta Iisus, de fapt. Un celebru pastor vorbeşte despre înfăţişarea Mântuitorului: ”N-avea nici frumusețe, nici strălucire”

Te-ai gândit vreodată la cum arată chipul adevărat al lui Iisus din Nazaret? În cele din urmă, noi, credincioșii, nu știm dacă avea barbă sau nu, ori cum își purta părul. Pastorul Iosua Faur a oferit detalii despre profețiile lui Isaia.

Te-ai gândit vreodată la cum arată chipul adevărat al lui Iisus din Nazaret? În cele din urmă, noi, credincioșii, nu știm dacă avea barbă sau nu, ori cum își purta părul.

Imaginea lui Iisus Hristos a fost creionată în multe moduri de-a lungul istoriei și în diverse culturi. Chiar și așa, nu există o descriere fizică precisă a lui Iisus în Biblie. Mai degrabă, înțelegerea aspectului său este adesea subiect de interpretare și speculație.

Cele mai multe reprezentări ale lui Iisus îl prezintă cu păr lung și barbă, cu ochii blânzi, luminoși și cu o blândețe aparte pe chip. În mentalul colectiv, imaginea lui Iisus se rezumă la ceea ce ne oferă în special arta religioasă, mai ales iconografia.

Pentru cei mai mulți, Iisus are pielea albă, este înalt și zvelt, cu barbă și păr lung, însă aici lucrurile diferă de la un cult la altul.

De exemplu, în lumea catolică, Iisus este reprezentat ca un bărbat frumos cu barbă și păr lung, de obicei blond sau șaten deschis, cu ochi albaștri și piele albă, sidefată.

În iconografia bizantină, de multe ori Iisus are un aspect mai ascetic, cu părul lung și barba de culoare mai închisă, dar pielea albă.

Iisus Hristos avea înfăţişare de evreu
În realitate, mulți specialiști cred că arăta exact ca un evreu din Galilea din primul secol.

„Nu știm cum arăta Iisus, dar dacă toate lucrurile pe care le cunoaștem sunt adevărate, era un evreu palestinian, care trăia în Galileia, în primul secol”, precizează pentru history. com, Robert Cargill, profesor asistent de studii religioase și clasice la Universitatea din Iowa.

În 2018 a apărut o lucrare numită „Cum arăta Iisus Hristos”, în care, pe baza cercetătorilor, s-a ajuns la o posibilă imagine cât mai aproape de realitate a lui Iisus.

Potrivit cercetărilor, Iisus, ca mulți bărbați evrei din Galilea primului secol, avea o înălțime de 1.66 metri, pielea măslinie, părul negru și ochii de culoare căprui.

Cum arăta Iisus, de fapt: ”N-avea nici frumusețe, nici strălucire”

Pastorul Iosua Faur a vorbit, pentru dcnews.ro, despre imaginea lui Iisus creionată astăzi în pelicule și cărți ilustrate. Ideea centrală legat de umanitatea Sa este că Fiul Lui Dumnezeu a fost om ca noi, în absolut toate domeniile, dar fără de păcat.

Cel mai apropiat text de o descriere fizică vine dintr-o profeție făcută de Isaia cu sute de ani înainte despre Hristos în calitatea Sa de rob al suferinței, în capitolul 53: „El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr-un pământ uscat. N-avea nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile şi înfăţişarea Lui n-avea nimic care să ne placă. Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit, că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu L-am băgat în seamă”.

Operele de artă, picturile, mai târziu filmele s-au inspirat din cultura înconjurătoare și din tradiția orală.

„Nu este o greșeală a-L reprezenta pe Iisus din Nazaret atâta vreme cât nu insistăm că acela este „chipul Său oficial” și o astfel de reprezentare grafică ar trebui să aibă un rol în stimularea închinării creștine”, a explicat teologul, potrivit Dcnews.ro.

028
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.