Știri

Singurul cuvânt din limba română format doar din consoane

Există un cuvânt în limba română despre care cu siguranță mulți nu știau. Este vorba despre singurul termen format doar din consoane, nu și din vocale: „schwyz”. Acest cuvânt are două semnificații. În primul rând, acesta reprezintă un canton din Elveția centrală. Mai mult decât atât, schwyz este și o rasă superioară de taurine, de culoare predominant brună.

„Schwyz” este singurul termen din limba română ce este format din 6 consoane, fără vocale. Niciuna dintre literele utilizate pentru formarea acestui cuvânt nu face parte din categoria vocalelor. Mulți români nu au auzit niciodată de cuvântul în cauză. La o simplă căutare pe Google, vom observa că termenul are două semnificații principale.

Prima dintre semnificațiile cuvântului „Schwyz” face referire la un oraș din Elveția, capitala cantonului cu același nume situat în apropierea mai cunoscutului oraș Lucerna. O altă semnificație a cuvântului se referă la o rasă de vaci, care ar proveni exact din centrul Elveției, adică din zona contonului „Schwyz”.

SCHWYZ s. n. Rasă superioară de taurine, de culoare predominant brună, crescută pentru lapte și carne; animal care aparține acestei rase. [Pr.: șviț] – Din n. pr. Schwyz. Rasa denumită „schwyz” este mai cunoscută în limba română drept „bruna elevețiană”.

Din lexicul limbii române fac parte numeroase cuvinte care par a fi extrem de complicate. Despre un astfel de cuvânt vorbim astăzi. Singurul cuvânt din vocabularul limbii române este „tmeză” și are o definiție cel puțin interesantă.

Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „tmeză” reprezintă o intercalare a unui cuvânt între două elemente ale unui cuvânt opus sau ale unei unități frazeologice. De asemenea, este bine de știut că pluralul acestui cuvânt este „tmeze”.

096
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.