Știri

Mecanismul prin care românii cu pensii mici vor rămâne cu mai mulți bani în mână | Variantele Guvernului pentru deducerea impozitării

Specialiştii ministerului de Finanţe lucrează la creșterea veniturilor românilor cu pensii mici. Anunțul a fost făcut de premierul Ciolacu, care spunea că Guvernul are în analiză creșterea pragului de impozitare, sau chiar să o elimine, pentru pensiile de peste 2.000 de lei, dar fără a da mai multe detalii.

Surse guvernamentale și ministeriale spun că sunt două variante aflate în analiză. Una dintre ele ar fi un sistem de deduceri fiscale pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei și până în 3000 de lei.

Spre exemplu, pentru a nu elimina impozitul, fapt care s-ar răsfrânge și pentru pensiile mari, ministerul de Finanțe va veni cu deduceri fiscale care se vor aplică doar celor cu pensii mici.

O a două variantă luată în calcul, și care ar fi mai ușor de aplicat, este acordarea unor bonificaţii pe anumite praguri de pensii, similar cu cardurile pentru energie. Ar putea fi acordate sume lunare, neimpozabile pentru pensionarii cu venituri peste pragul de 2.000 de lei.

Însă, formă finală va rezulta din analiza făcută de ministerul de Finanțe.

În momentul de faţă sunt aproximativ 2.000.000 de pensionari cu pensii mai mici de 2.000 de lei dar, după recalcularea din toamna, o parte vor trece de pragul de 2.000 de lei și se vor încadra la creșterea anunțată de premierul Ciolacu.

De asemenea, acum sunt aproximativ 1.200.000 de pensionari cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei, iar o parte dintre ei, după recalcularea din toamna, vor depăși 3.000 de lei. Aici, Guvernul și Ministerul de Finanţe încă analizează pragul până la care să vină cu reducerea impozitării. Poate fi 3.000 de lei, poate chiar 3.500 de lei.

045
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.