Știri

Apartamente mici și studiouri: cum creezi un spațiu funcțional?

Atașament:
shutterstock_1726988044.jpg

Sursa de imagine: Apinya Kurakhan / Shutterstock.com

Amenajarea unui apartament mic sau a unui studio poate părea o sarcină supraomenească. Dar nu este atât de dificil. Cu toate acestea, vă recomandăm să nu acumulați lucruri inutile și să  păstrați doar lucrurile de care aveți cu adevărat nevoie.

Nu aglomerați inutil spațiul

Atunci când amenajați un apartament mic, concentrați-vă in primul rand pe piesele esențiale. Cu siguranță nu vă puteți lipsi de un pat, o canapea, o masă și, dacă lucrați de acasă, un birou de lucru. 

În ceea ce privește patul, merită să alegeți unul cu spațiu de depozitare sau să optați pentru o canapea extensibilă potrivită pentru somnul de zi cu zi. Dacă doriți să aveți o zonă de dormit separată de zona de relaxare, alegeți un pat clasic (în cazul unui apartament de dimensiuni foarte mici, merită să vă gândiți la un pat rabatabil), care poate fi completat de o canapea pentru două persoane.

Atașament:
shutterstock_298378370.jpg

Sursa de imagine: Photographee.eu / Shutterstock.com

Zona de luat masa ar trebui să fie amplasată în mod ideal în bucătărie. Nu se potrivește? Soluția este, de exemplu, o masă rabatabilă, pe care o completați cu scaune stivuibile – acestea ocupă un spațiu foarte mic atunci când nu sunt folosite.

Amenajarea spațiului prin delimitarea zonelor

Pentru a evita senzația de haos, o idee foarte bună este să faceți distincție între diferitele zone ale apartamentului. Separați vizual zona de living de restul locuinței cu o bucată de covor. De asemenea, puteți separa zona de zi și zona de dormit cu ajutorul unui corp de bibliotecă din cuburi, fără placaj in spate, care oferă mult spațiu de depozitare, permite trecerea luminii și asigură intimitate în zona de dormit. Dacă nu aveți nevoie de un spațiu de depozitare suplimentar, un paravan sau o perdea subțire va funcționa la fel de bine pentru a asigura intimitate în dormitor.

SUGESTIE: Atunci când separați zonele, delimitați spațiul astfel încât să puteți trece cu ușurință pe lângă fiecare piesă de mobilier.

Asigurați-vă că aveți suficient spațiu de depozitare

Într-un apartament mic nu trebuie neapărat să vă simțiți înghesuit. Trebuie doar să păstrați fiecare lucru la locul lui. Prin urmare, acordați prioritate mobilierului care vă oferă mult spațiu de depozitare. Alegeți dulapuri cat mai înalte, ideal până la tavan. Depozitați în partea superioară a dulapului lucrurile pe care nu le folosiți foarte des, cum ar fi hainele de sezon sau echipamentul sportiv.

Atașament:
shutterstock_2007695072.jpg

Sursa de imagine: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Puteți economisi spațiu chiar și în baie. De exemplu, optați pentru un dulap cu oglindă în locul oglinzii obișnuite. Un dulap de chiuvetă în care puteți depozita atât produsele de înfrumusețare, cât și cele de curățare este, de asemenea, potrivit. Deasupra mașinii de spălat puteți monta un dulap special care poate adăposti orice, de la prosoape la detergenți. În bucătărie puteți economisi spațiu cu ajutorul sistemelor de agățare pe perete, unde puteți agăța tot ce nu încape în dulapuri.

Atașament:
shutterstock_755748241.jpg

Sursa de imagine: Michaela Komi / Shutterstock.com

SUGESTIE: Dacă bugetul vă permite, puteți face mobilă la comandă pentru a folosi fiecare centimetru.

Decorațiuni? Da, dar cu moderație

Nu trebuie să renunțați la decorațiuni nici măcar într-un spațiu mic. Dar, nu exagerați. De exemplu, folosiți decorațiuni textile, cum ar fi perne sau perdele, pentru a vă exprima personalitatea. Plantele de apartament sunt, de asemenea, decorațiuni potrivite care dau o notă confortabilă interiorului. Ghivecele pentru plante sunt disponibile într-o varietate nesfârșită de culori și decoruri, astfel încât puteți obține cu ușurință și alte culori în afară de verde pentru casa dumneavoastră.

Atașament:
shutterstock_679069948.jpg

Sursa de imagine: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Cum să măriți vizual locuința?

O cameră mică poate fi mărită vizual cu câteva trucuri simple. În mod ideal, alegeți alb sau alte tonuri deschise, care să nu umbrească spațiul. De asemenea, merită să păstrați podeaua și mobilierul în culori deschise, neutre. Oglinzile plasate corespunzător vor ajuta și ele spațiul, iar camera va fi mult mai luminoasă.

0233
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.