Știri

Este obligatoriu în toată România. Toate țările din Europa au implementat deja măsura

S-a dat lege în Parlament privind banala apă! Devine obligatoriu în orice restaurant, bar, dar şi în alte locaţii din România. Iată ce s-a decis marţi, 19 martie.

Devine obligatoriu în toate aceste locaţii din România. Legea a trecut marţi, 19 martie, de Parlament şi merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Obligativitatea vizează toate restaurantele, barurile și cantinele din România. Acestea vor trebui să le pună la dispoziţie apă potabilă clienţilor care vor solicita aşa ceva.

Nu sunt vizate doar aceste unităţi. Legea prevede şi o regulă pentru companiile de catering. Cei care vin să îşi ridice personal comenzile din locul unde este pregătită mâncarea trebuie să aibă la dispoziţie apă în locaţia respectivă, dacă o vor cere.

Deputaţii şi-au dat votul pe această lege luni, 19 martie. Camera Deputaţilor era forul decizional, astfel că totul va ajunge acum pe masa preşedintelui. Legea va fi promulgată de preşedintele României, publicată în Monitorul Oficial şi va putea fi apoi aplicată.

Iniţiatorii proiectului de lege au oferit drept exemplu practica din ţările europene. Toate acestea au implementat deja o astfel de măsură, subliniază aceştia.

Ce se întâmplă cu sticlele de plastic pentru băuturi din 2024?
Nu este singura regulă nouă ce va apărea din 2024 în România.

În contextul implementării sistemului de garanţie-returnare (SGR), din 3 iulie 2024 va trebuie respectată şi o altă decizie privind sticlele de plastic ce conţin băuturi.

Aceste recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă, în cazul în care acesta este din plastic. Se va aplica sticlelor din plastic cu orice tip de conținut. Vorbim aşadar despre apă, băuturi carbogazoase, sucuri sau băuturi alcoolice.

Nu sunt singurele noi reguli ce privesc recipientele din plastic. Începând cu anul 2025, sticlele PET destinate băuturilor, ce au o capacitate de până la 3 litri, vor conține obligatoriu cel puțin 25% plastic reciclat.

Companiile care comercializează pahare de plastic pentru băuturi, inclusiv capacele acestora sau recipiente pentru alimente utilizate imediat, fie separat, fie în ambalaje, sunt obligate să treacă la materiale sustenabile în conformitate cu cerința de a reduce cantitatea de plastic înregistrată în fiecare an.

Pentru anul 2024, reducerea trebuie să fie de cel puțin 10% față de nivelul de plastic utilizat în anul 2022, iar până în 2026, procentul de reducere trebuie să ajungă la 20% în comparație cu aceeași perioadă de referință.

0158
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.