Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea din data de 25 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 25 mai!
Sărbătoare 25 mai . A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită la data de 25 mai în calendarul ortodox.
Această sărbătoare este trecută cu o cruce neagră.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ain Karem, iar încă de dinainte de a se naște acesta a avut o legătură puternică cu Dumnezeu, ținând cont că Sfântul Ioan a tresărit auzind glasul Maicii Domnului, atunci când aceasta venit la Sfânta Elisabeta, mama acestuia, să îi împărtășească bucuria cea mare a Bunei Vestiri.
Sfântul Ioan s-a retras de tânăr în pustie, iar acesta a trăit în post și rugăciune pentru a se pregăti sufletește de venirea lui Mesia și s-a mai întors atunci când avea 30 de ani, fiind un exemplu pentru toți creștinii. La sfârșitul vieții sale, Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat, iar capul lui a fost despărțit de restul trupului conform poruncii lui Irod.
Pentru a ascunde acest gest, Irodiada a îngropat Capul Sfântului Ioan într-un loc „ascuns și necinstit.”, între timp acesta a fost mutat de către Ioana în Muntele Eleonului, într-un vas de lut. Capul acestuia a fost găsit și pierdut de două ori, iar a treia oară a fost găsit de către Patriarhul Ignatie, în timpul crizei iconoclaste pentru a-i întări în credință pe cei care apărau sfintele icoane. În anul 850, Capul acestuia a ieșit la suprafață, potrivit pravila.ro.
Canon de rugăciune pentru a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 25 mai în calendarul creștin
Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi.
Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.
Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.