Știri

De ce nu se merge la cimitir 40 de zile după decesul unei persoane? Cu siguranță nu știai asta

Românii ascultă mai multe superstiții și tradiții care să îi aducă liniște persoanei ce a trecut la cele veșnice, iar mersul la biserică se numără printre ele.

Decesul unei persoane din viața noastră reprezintă un moment dificil, dar și delicat, iar în acea perioadă tindem să fim mai sensibili, motiv pentru care oamenii aleg să țină cont de mai multe superstiții și obiceiuri care să ajute la liniștea persoanei trecute la cele veșnice. Iată de ce nu este bine să mergem la cimitir în primele 40 de zile.

De ce nu este bine să mergi la cimitir în primele 40 de zile

După decesul unei persoane, oamenii apropiați, mai exact membrii familiei, dar și prietenii acesteia, își doresc să practice și asculte mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții care să ajute sufletul omului decedat să ajungă în liniște acolo unde îi este locul. În mai multe zone din România, creștinii consideră că nu este bine să meargă la biserică în primele 40 de zile după înmormântare.

Această tradiție răspândită în țara noastră face referire la credința pe care o avem, de creștini ortodocși, în care se crede că sufletul are nevoie de 40 de zile pentru a pleca la Domnul, motiv pentru care oamenii apropiați nu trebuie să meargă în această perioadă la cimitir.

Se crede că dacă oamenii vor merge la cimitir în aceste 40 de zile, sufletului persoanei decedate îi va fi mult mai greu să plece de pe pământ. De altfel, se crede că sufletul persoanei decedate se află încă printre noi în aceste 40 de zile, timp în care are nevoie de liniște și pace.

Când se poate merge la cimitir, conform tradiției

Tradiția spune că după cele 40 de zile în care persoanele apropiate ale decedatului nu au mers la cimitir pot să facă acest lucru, deoarece se crede că sufletul persoanei decedate a ajuns la Dumnezeu și își continuă călătoria de acolo, într-o lume spirituală. La cele 40 de zile de la decesul persoanei are loc parastasul de 40 de zile, ce este considerat cel mai important din soroacele de pomenire a morților.

Persoanele apropiate ale decedatului trebuie să aducă la biserică vin, lumânări, colaci și haine rânduite ce vor fi date de pomană.

Un colac o să fie așezat pe icoană, iar preotul o îl va împărți familiei persoanei decedate, urmând ca hainele și restul colacilor să fie date de pomană, în cinstea persoanei ce a trecut la cele veșnice.
„Pomenirea timp de 40 de zile de la moarte se numeşte în popor sărindar şi se întemeiază pe credinţa populară (de origine monahală) că în a 40-a zi de la moarte, după ce sufletul mortului a străbătut vămile văzduhului şi a vizitat raiul şi iadul, se înfăţişează la judecata particulară, pentru a i se hotărî soarta provizorie până la judecata

din urmă, soartă care se poate uşura, prin mijlocirile şi milosteniile făcute de cei vii în folosul morţilor. La sfârşitul celor 40 de Liturghii se face dezlegarea sărindarelor, însoţită uneori de masă de obşte”, explică mai multe despre parastasul de 40 de zile preotul Ioan Mărăcineanu, potrivit condoleante.ro.

0172
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.